Poljoprivrednicima preporučena ekološka proizvodnja

Milan Antolović, Snjažana Španjol i Zvajzdana Blažić  (M. RIMANIĆ)
Milan Antolović, Snjažana Španjol i Zvajzdana Blažić (M. RIMANIĆ)

O zajedničkoj poljoprivrednoj politici i odabiru hrvatskog modela poticaja istarskim poljoprivrednicima, predstavnicima jedinica lokalne samouprave i službi koje se bave unapređenjem poljoprivrede danas je govorila Snježana Španjol, zamjenica ministra poljoprivrede RH.

Njeno je izlaganje usmjereno poljoprivrednim proizvođačima da se očituju na prijedlog hrvatskog modela zajedničke poljoprivredne politike. Iako su u Ministarstvu održani sastanci na razini savjeta, cijenit će se svaki prijedlog s ciljem stvaranja jedinstvenog modela na dobrobit poljoprivrednih proizvođača u Hrvatskoj, rekla je Španjol.

Posebno se osvrnula na dodjelu prava na plaćanje, dakle, hoće li se zadržati prava iz 2013. ili će se 2015. dodijeliti nova. Pri tomu je izdvojila potpore za mlade poljoprivrednike, koje se želi intenzivnije uključiti u proizvodnju, a prema prvim izračunima mogu uz ostale potpore računati i 350 kuna po hektaru, uz dodatnih 350 kuna za nove hektare. Ministarstvo predlaže stimulacije za proizvođače voća i povrća, da se ti sektori uključe u proizvodno vezanu potporu i dobivaju dodatne iznose uz uvjet udruživanja u odgovarajući im organizacijski oblike kao d. d. ili poljoprivrede zadruge.

Zanimljivo je "zeleno plaćanje" ili "greening", a odnosi se na poljoprivredna gospodarstva veća od 10 hektara, odnosno za ekološki značajna područja gospodarstva na površinama većim od 15 hektara.

Za to, kako je rekla Španjol, tri su uvjeta: "To su plodosmjena, znači minimalno dva do tri usjeva, održavanje travnjaka, pri čemu se površina ne bi smjela promijeniti za više od pet posto u odnosu na oranice i uspostava ekološki značajnih područja. Poznavajući naše poljoprivredne proizvođače svi ispunjavaju te uvijete". Dodala je da oni koji imaju više od 15 hektara trebaju imati neko soliterno stablo, živicu, površine uz šume, ili neka područja koja daju dodatni doprinos ekologiji i zaštiti okoliša.

 Cilj Ministarstva poljoprivrede je odabir modela koji će strateški dugoročno utjecati na povećanje proizvodnje te očuvanje i poticanje pojedinih specifičnih proizvodnji, koje su tijekom proteklih godina bile posebno zaštićene kroz nacionalni sustav potpora, poput stočarskog sektora ili proizvodnje mlijeka. (M. RIMANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE


Podijeli: Facebook Twiter