Poljoprivrednicima parcele na 50 godina

Maslinici, pašnjaci i vinogradi "u ponudi" (Arhiva)
Maslinici, pašnjaci i vinogradi "u ponudi" (Arhiva)

Agencija za poljoprivredno zemljište objavila je u ponedjeljak javni poziv za dodjelu zakupa poljoprivrednih zemljišta u državnom vlasništvu na području Vodnjanštine, odnosno u Vodnjanu, Galižani i Peroju. U zakup se putem ovog javnog poziva daje ukupno 20,7 hektara u Vodnjanu, 5,8 hektara u Galižani i 3,9 hektara u Peroju, što je ukupno 30,48 hektara.

Parcele se daju u zakup na 50 godina, na području Vodnjana sakupljene su u takozvane 42 proizvodno-tehnološke cjeline koje obuhvaćaju maslinike, oranice, pašnjake i vinograde, a u Galižani i Peroju se dodjeljuje 19 tako grupiranih zemljišta. Rok za dostavljanje ponuda je 15 dana računajući od prvog idućeg dana nakon objave javnog poziva na web stranici Agencije, a isti poziv objavio je i Grad Vodnjan na svojoj web stranici.

- Otkad je donesen novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu, dodjeljivanje poljoprivrednih zemljišta u zakup putem natječaja prešlo je iz nadležnosti jedinica lokalne samouprave u nadležnost Agencije za poljoprivredno zemljište pri Ministarstvu poljoprivrede. Mi smo dvije godine prikupljali dokumentaciju o poljoprivrednim zemljištima i dostavili je Agenciji, a ovo je prvi natječaj za zakup zemljišta koji je u Vodnjanu raspisan nakon donošenja novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu, rekao je vodnjanski pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i EU projekte Ezio Pinzan.

Novi Zakon, podsjetimo, stupio je na snagu lani u travnju, a stari je stavljen van snage 2011. u studenom, zbog čega je bilo usporeno i davanje državnih zemljišta u zakup. Naime, kako smo pisali prije godinu dana, od ukupno 1.500 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta na području grada Vodnjana, dosad je u zakup putem dva natječaja dano 450 hektara te je ovaj sad raspisan treći javni poziv. Prvi natječaj za zakup poljoprivrednog zemljišta bio je raspisan 2009. godine kad je dodijeljeno 350 hektara, a drugi 2011. i tada je dano u zakup 120 hektara.

U ponedjeljak je i Grad Vodnjan dobio obavijest iz Agencije o raspisivanju javnog poziva, a rok za dostavu ponuda Agenciji već je počeo. Pozivu se mogu odazvati fizičke ili pravne osobe koje su do isteka roka za podnošenje ponuda platile sve dospjele obaveze za korištenje poljoprivrednih zemljišta i za koje se ne vode postupci zbog predavanja tih parcela u posjed.

Pravo prvenstva za zakup ostvaruje se u ukupnom zbroju od mogućih sto bodova, i to do 60 bodova za gospodarski program korištenja poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu, dosadašnji posjednik koji je u mirnom posjedu temeljem valjano provedenog natječaja dobiva 20 bodova, a visina ponuđene zakupnine, nosi do 20 bodova. Ako je više osoba izjednačeno po broju bodova i ponuđenoj zakupnini, najpovoljniji ponuditelj utvrđuje se javnim nadmetanjem. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter