Poljoprivrednicima olakšano, golferima zapapreno

Prijedlogom nove odluke detaljnije su definirani objekti za koje se neće plaćati komunalni doprinos (P. FABIJAN)
Prijedlogom nove odluke detaljnije su definirani objekti za koje se neće plaćati komunalni doprinos (P. FABIJAN)

Mještani općine Ližnjan godinama su se žalili da plaćaju jako visoke cijene komunalnog doprinosa u blagajnu iz koje se gotovo ništa nije ulagalo u razvoj općine. Oporba je više puta zahtijevala smanjenje cijene komunalnog doprinosa, posebice nakon donošenja novog Zakona o legalizaciji, no tek je sadašnja vlast racionalno sastavila novi Prijedlog Odluke o komunalnom doprinosu na području općine Ližnjan.

Jedna od novosti koje donosi ova odluka, o kojoj će se još vijećati, jest uvođenje četiri građevinske zone umjesto dosadašnje dvije, te puno detaljniji popis objekata za koje se neće plaćati komunalni doprinos. Među njima su cisterne za vodu i septičke jame do 27 kubičnih metara, sustav solarnih kolektora za proizvodnju električne energije, dječja igrališta, plastenici i staklenici određene veličine, grobnica i spomenik na groblju i ostalo. Što se tiče građevinskih zona, prva obuhvaća neizgrađeni dio naselja Ližnjan, Šišan, Valtura i Muntić, unutar koje će se za obiteljske kuće do 400 četvornih metara, javne objekte poput vrtića i domova zdravlja, te otvorenih bazena i igrališta plaćati 90 kuna po metru kubnom umjesto dosadašnje 104 kune.

Druga zona obuhvaća izgrađeni dio Ližnjana, Šišana, Valture, Muntića i Jadreški, a cijena za spomenutu gradnju na tom području bila bi 70 kuna umjesto dosadašnjih 75. Treću zonu trebao bi činiti dio statističkog naselja starih jezgri čija je granica određena austrougarskim katastrom i to u Ližnjanu, Šišanu, Jadreškima, Muntiću i Valturi, gdje bi se za gradnju ili nadogradnju plaćalo 40 kuna po kubnom metru, a u četvrtoj zoni, koja bi obuhvaćala stambenu zonu Ušići dvori, Zovići, Stancija, Lodeš, Sladonja, Gabrovići, Drage i ostalih područja koja nisu obuhvaćena prvim trima zonama plaćalo bi se 35 kuna po metru kubnom.

predložena je cijena od 35 kuna po metru kubnom. Najviše će ipak, kao i u drugim općinama, plaćati veći investitori, primjerice, oni koji planiraju gradnju hotela i turističkih punktova, i to 138 kuna, a potencijalni investitori u golf terene trebat će pripremiti od 500 kuna do čak tri milijuna kuna, koliko je predložena visina komunalnog doprinosa za golf igrališta do 18 rupa. (Patricija SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter