Poljoprivrednici: Poskupljenje hrane neminovno

Ilustracija
Ilustracija

Suša koja domaću poljoprivredu prati već više od godinu i pol dana imat će, upozoravaju poljoprivrednici, goleme posljedice - u pitanje dolazi punjenje robnih zaliha Hrvatske, zbog manjka stočne hrane u sve se većem broju na klanje vozi stoka koja bi trebala služiti proizvodnji mlijeka, a u konačnici će i puno obiteljskih gospodarstava, zbog svega, morati staviti ključ u bravu.

Kako upozoravaju vodeći ljudi Hrvatske poljoprivredne komore - Mato Brlošić, Mato Mlinarić i Damjan Bogdanović, mesa na tržištu trenutačno ima i previše, upravo zato što se u klaonice odvodi stoka za proizvodnju mlijeka, no za godinu dana neće biti ni mesa ni mlijeka, čije će cijene značajno rasti, i do sto posto.

"Nedostajat će hrane, morat ćemo uvoziti i kukuruz i soju, i meso i mlijeko, a pomoći neće niti intervencije novčanim potporama", ističe Darko Juzbašić iz upravnog odbora Poljoprivredne komore. Službene, ovih dana objavljene prve procjene ovogodišnjeg uroda kukuruza, čija berba tek slijedi, znatno su, međutim, blaže od apela poljoprivrednika, koji stižu direktno s terena. (B. M. P./NL)


Podijeli: Facebook Twiter