Poljoprivrednici mogu odahnuti

Zajednički lov okupio oko 120 lovaca (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Zajednički lov okupio oko 120 lovaca (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Poljoprivrednici na sjeveru Istre mogu odahnuti jer u subotnjem lovu smanjen je broj divljih svinja, štetočina koje pričinjavaju štete na poljoprivrednim kulturama. Na tradicionalnom siječanjskom lovu, ujedno prvom ovogodišnjem, na kojem je Lovačko društvo "Mirna" Buzet, uključujući svoje članove i gostujuće lovce iz susjednih lovačkih društava, ali i iz Čabra, Paga i Slovenije, okupilo sto i dvadesetak lovaca, odstrijeljeno je jedanaest divljih svinja. U aktualnoj lovnoj sezoni, kvota za odstrel divljih svinja iznosi šezdeset plus dodatnih trideset komada.

Predsjednik LD-a "Mirna" Branko Golojka, kaže da su gotovo ispunili propisanu kvotu. Upravo zahvaljujući zajedničkim hajkama kao i drugim mjerama, šteta od divljih svinja puno je manje nego prethodnih godina. U aktualnoj lovnoj sezoni prijavljeno je svega dvadesetak šteta.

- Lovačko društvo "Mirna" i Grad Buzet s po jednom trećinom sufinanciraju obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima nabavu električnog pastira, i to je pored zajedničkih hajki, također jedan od razloga da je šteta manje, kaže Golojka. Lovci su se prije odlaska u lovište okupili u Buzetu, a uspješan lov zaželio im je i buzetski gradonačelnik Siniša Žulić. Predsjednik Lovačkog saveza Istarske županije Graciano Prekalj koji je također sudjelovao u subotnjem lovu istaknuo je da se okupljanjem velikog broja lovaca može zaokružiti veliko područje i odstrijeliti veći broj divljih svinja koje još uvijek na sjeveru Istre pričinjavaju štete.

- Zahvaljujući mjerama koje poduzimaju lovačka društva, te se štete na neki način ipak stavljaju pod kontrolu. Međutim riječ je o divljači koja se jako razmnožava jer nema prirodnog neprijatelja pa se i hajkama početkom godine kao najprimjerenijem vremenu za skupne lovove, smanjuje broj divljih svinja jer ako se sada smanji, naravno da će i ovog proljeća kada se počinju pojavljivati štete na poljoprivrednim kulturama, te štete puno lakše držati pod kontrolom, napominje Prekalj. Među lovcima, izdvajala se tek jedna lovkinja: Jasenka Ribarić iz Vranja članica LD "Srnjak" Lupoglav, sa četverogodišnjim lovačkim stažem. Tata joj je lovac, djed je bio lovac, a kako voli prirodu i životinje, jer o njima treba i skrbiti, postavljati i redovno puniti hranilice, zasijavati površine za prihranu divljači, rado je nastavila ovu obiteljsku tradiciju. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter