Poljoprivrednici drop bacaju na otpad

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Od davnine je gotovo svako seosko domaćinstvo u Istri kuhalo rakiju od grožđanog dropa za vlastite potrebe, no u posljednje četiri godine od uvođenja novog Zakona o trošarinama, manji proizvođači posustaju, smanjili su proizvodnju ili pak odustali od nje, a oni koji su opstali, prilagođavaju se zakonskoj regulativi.

U Istri 1.161 kotlova za rakiju

Lambici se ovih jesenjih dana ponovo stavljaju u pogon, pred vratima je nova sezona kuhanja domaće žestice. U Carinskom uredu Pula prijavljen je 1.161 trošarinski obveznik kao mali proizvođač jakog alkoholnog pića za vlastite potrebe, a od toga je pet obveznika prijavilo proizvodnju veću od 20 litara čistoga alkohola.

Zanimljivo je da raste broj prijavljenih lambika, odnosno kotlova za pečenje rakije. Tako je 2010. godine u vrijeme priprema za kuhanje rakije carinarnici bilo prijavljeno 459 kotlova, lani 1054., a ove godine 1.161. Trošarina, odnosno godišnji paušal za svaki kotao zapremine do 100 litara iznosi 100 kuna, a za kotao zapremnine više od 100 litara iznosi 200 kuna. Ukoliko se proizvede više od 20 litara čistog alkohola, odnosno približno 40 litara rakije, mora se platiti još i 53 kune po litri čistog alkohola, odnosno 26,5 kuna za litru rakije s 50 posto alkohola.

Novim Zakonom o trošarinama ukinuta su količinska ograničenja za proizvođače izvan sustava odgode. Izdano je i 28 odobrenja za ovlaštenog držatelja trošarinskog skladišta. Inspekcijskim nadzorom utvrđena je tek jedna nepravilnost kod neprijavljenog vlasnika kotla i proizvođača rakije. Također, u Carinskom uredu Pula, ističu da su se trošarinski obveznici uglavnom uspješno prijavili u aplikaciju e-trošarine i elektronskim putem podnose obrasce.

Među njima je i OPG Ivana Jermaniša iz Kjeke, poznatog proizvođača nagrađivanih rakija od biske, medenice, višnjevače... Proizvodnja rakije dugogodišnja je obiteljska tradicija, a zadnjih desetak godina u sklopu obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, njome se bavi i Ivanov sin Kristijan.

- S godišnjom količinom od oko sto litara čistog alkohola, spadamo među male proizvođače. Koliko proizvedemo toliko prijavimo i u roku od mjesec dana plaćamo trošarine. Uspijevamo pratiti i pridržavati se zakonskih propisa pa smo tako i uspješno primijenili aplikaciju e-trošarine i od listopada elektronskim putem podnosimo obrasce. Olakšalo je to proceduru jer ih više ne moramo jednom mjesečno slati poštom, priča nam Kristijan Jermaniš.

Neki odustali od proizvodnje

Jermaniš također ističe da je zadnjih godina, nakon uvođenja nove zakonske regulative dosta proizvođača rakija u Istri odustalo od proizvodnje, no ima ih koji su je čak povećali. Tako i oni razmišljaju nešto povećati, ali to će ovisiti i o tržištu jer oni su mali proizvođači i cilj im je, kaže Kristijan, raditi na kvalitete, a ne na kvantiteti. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter