Poljoprivrednici ARCOD-om do poticaja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Upisivanje parcela u sustav ARKOD, za njihovu identifikaciju, u Istri ce poceti u travnju, najavio je agronom Nenad Hrelja, savjetnik u Hrvatskom zavodu za poljoprivrednu savjetodavnu službu. Na predavanju održanom u utorak navecer u Vodnjanu, ciji je organizator bila udruga Agroturist, poljoprivrednici su upoznavani s procedurom koja ih ocekuje.

U Istri je trenutno u Upisniku evidentirano oko 5.800 poljoprivrednih gospodarstava. Svi ce oni biti pozvani u poljoprivrednu savjetodavnu službu ili u Agenciju za placanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, što za Puljštinu obavlja Ines Sladonja. U Pazinu ce upis u ARKOD obavljati, pored poljoprivrednih savjetnika i Agencije za placanje, i dosadašnji djelatnici Stocarskog centra. Vlasnici zemljišta pozivat ce se na broj telefona naznacen u Upisniku, a ako su taj broj ili adresa stanovanja izmijenjeni, valja izmjenu javiti na vrijeme.

Nosioci obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava trebat ce na temelju karata i avionskih snimaka identificirati odnosno potvrditi vlasništvo nad parcelama. ARKOD se temelji na podacima iz Upisnika, ali evidentira i parcele koje mogu obuhvacati više od jedne katastarske cestice. Upisivat ce se kulture koje su na parcelama posadene te, primjerice kod maslinika, broj i starost stabala i njihove sorte. Sve se upisuje na temelju izjave vlasnika odnosno zakupca. Ako se izjave razlikuju od stanja na zracnom snimku, kontrolori imaju zadatak provjere na terenu. Na kraju razgovora vlasnik dobiva zapisnik, dokument koji ce služiti kao osnova za traženje poticaja kad Hrvatska ude u EU.

Do tada se poticaji u poljoprivredi mogu tražiti temeljem Upisnika, na istome mjestu kao i do sada, i to od 1. ožujka do 15. svibnja.

Polovica proracuna Europske unije troši se upravo za poticaje u poljoprivredi. Medutim, važno je znati te poticaje izvuci, a procedura nije nimalo jednostavna. ARKOD je jedan od pripremnih poslova u tom pravcu.


Podijeli: Facebook Twiter