Poljoprivredni institut proslavio 140 godina postojanja

Gosti i sudionici proslave u Istarskoj sabornici - Jasna Jaklin-Majetić, Nada Prodan-Mraković, Valter Flego, Edi Štifanić… (M. M
Gosti i sudionici proslave u Istarskoj sabornici - Jasna Jaklin-Majetić, Nada Prodan-Mraković, Valter Flego, Edi Štifanić… (M. M

Sto i četrdeset godina znanstvenog rada u zaštiti i promicanju istarske poljoprivrede: porečki Institut za poljoprivredu i turizam obilježio je značajnu obljetnicu u ozračju uvjerene podrške svih relevantnih institucija Hrvatske i Istarska županije. U sjedištu nekadašnje Istarske sabornice, u kojoj je davne 1874. donijeta odluka o utemeljenju Instituta (započeo je radom godinu dana kasnije u travnju 1875.), u ponedjeljak je održana središnja manifestacija uz nazočnost brojnih uzvanika, političkih i znanstvenih djelatnika, poslovnih partnera, suradnika…

Tom činu prethodila je svečana sjednica Upravnog vijeća, koja je održana u sjedištu Instituta. Istarsku je županiju predstavljao župan Valter Flego, pročelnici, Denis Ivošević, za turizam; Milan Antolović, za poljoprivredu; Sonja Živolić Grozić, zdravstvo, a pozdravni govor je održao gradonačelnik Poreča Edi Štifanić, dok je u ime Ministarstva obrazovanja znanosti i sporta govorio je pomoćnik ministra Ivan Pejić.

Za govornicom su se redali dekani sveučilišnih središta, odnosno fakulteta agronomije iz Osijeka, Zagreba, Rijeke te Pule. Ravnatelj Instituta Dean Ban osvrnuo se u svom govoru na međunarodnu dimenziju rada Instituta, na rad usmjeren uključivanju u relevantne europske projekte, a naročito u široj regiji, srednjoeuropskoj i jugoistočnoj.

Pozvao je sve relevantne institucije u Hrvatskoj i županiji na podršku kroz ulaganja, u projektima razvoja i unapređenja infrastrukturalnih uvjeta, na jačanje ljudskog potencijala, što se u posljednje vrijeme zanemaruje, naglasio je Ban.

Porečki gradonačelnik Štifanić izrazio je štovanje i zahvalnost svim djelatnicima i obvezao se da će grad štititi samostalnost i nezavisnost znanstvene institucije, koja je dobrim djelom svijest i savjest istarske povijesti u zadnji 140 godina. Župan Valter Flego je istaknuo da ruralni razvoj Istre ne može polučiti značajne rezultate bez uske veze sa znanošću.

- To je jedini put uz sve jače afirmiranje Instituta i cijele Županije na međunarodnom nivou i to kroz njegovanje specifičnosti, kako u turizmu tako i u poljoprivredi, kroz razvoj prepoznatljivih proizvoda, poput maslinovog ulja i vina, rekao je on.

Pomoćnik ministra znanosti Ivan Pejić donio je u Poreč dobru vijest: kandidacijski put, s kojim porečki Institut namjerava steći status znanstvenog centra izvrsnosti na području povrćarstva, na dobrom je putu i sve su dosadašnje ocjene pozitivne. Pejić je podsjetio na potencijale ulaganja koja izviru iz europskih fondova, te podsjetio da je na međunarodnom planu porečki Institut za poljoprivredu i turizam prepoznatljiva i cijenjena znanstvena ustanova.

- Porečka znanstvena ustanova ima sve preduvjete i znanja za jače povezivanje znanosti i gospodarstva, što je bitna smjernica u ministarskoj i Vladinoj strategiji, naglasio je Pejić.

Za svečanost u Sabornici pobrinuli su se porečki zbor "Joakim Rakovac" te Istria Inspirit. Na kraju ceremonije podijeljeno je deset zahvalnica partnerima za uspješno poslovanje, te četiri posebna priznanja djelatnicima Instituta, a to su znanstvenici: Karolina Brkić Bubola, Marina Lukić, Marijan Bubola i Igor Lukić. (Elio VELAN, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter