Poljoprivreda u raljama birokracije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Šezdeset posto poljoprivrednog zemljišta u Istarskoj županiji je zapušteno, dok u isto vrijeme vinogradari, maslinari, uzgajivaci stoke i drugi poljoprivrednici intenzivno traže zakup ili otkup njiva.

U državnom je vlasništvu cak 35 posto, ili 46.000 hektara, poljoprivrednog zemljišta svih kategorija u županiji. Tek mali djelic velikog potencijala, odnosno 2.857 hektara ili oko šest posto, dano je u zakup ili prodano poljoprivrednicima u proteklih deset godina.

Trinaest jedinica lokalne samouprave u Istarskoj županiji još uvijek nema svoje programe raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države za što je suglasnost dalo Ministarstvo poljoprivrede. Suglasnost je uvjet za raspisivanje natjecaja za zakup i prodaju državnog zemljišta.

Prihodi od zakupa i prodaje zemlje dijele se, pa pedeset posto pripada Opcini, a po 25 posto državi i Županiji. Ako opcine ne usvoje spomenuti program do 15. kolovoza, država ce im oduzeti tu ovlast pa ce raspolaganje državnim zemljištem preuzeti državna agencija za poljoprivredno zemljište kada bude osnovana.

Prema podacima iz županijskog Odjela za poljoprivredu, koji se temelje na podacima iz Ministarstva poljoprivrede, važeci program još uvijek nemaju gradovi Labin i Pula te opcine Barban, Kanfanar, Karojba, Lanišce, Ližnjan, Lupoglav, Pican, Raša, Sv. Petar u Šumi, Tinjan i Žminj.

- Žalosno je koliko birokracija može kociti napredak. Previše smo vremena i novca dosad utrošili za izradu programa, rezigniran je nacelnik Opcine Barban Denis Kontošic, ciji program ceka na suglasnost Ministarstva cetiri godine.

Koliko je to obiman posao, vidljivo je na primjeru Opcine Barban, koja daje u zakup i na prodaju 23.864.654 cetvorna metra zemljišta.

- Program obuhvaca 1.600 parcela, a za svaku treba ishodovati posjedovni list. Cijelo vrijeme služenja civilnog vojnog roka u Opcini jedan je mladic radio samo graficko rješenje programa. Svaki put kada pomislimo da smo došli do kraja, izmisle nam još nešto, kaže Kontošic. (J. ORLIC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. VIŠE CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD CETRVTKA.


Podijeli: Facebook Twiter