Poljoprivreda, turizam i kultura - okosnice razvoja Grožnjana

Dobitnici ovogodišnjih općinskih priznanja (L. JELAVIĆ)
Dobitnici ovogodišnjih općinskih priznanja (L. JELAVIĆ)

Već se dugo govori o teritorijalnom preustroju Hrvatske, bez pitanja o posljedicama. Ukinuti neke jedinice, a najviše se govori o općinama, značilo bi vratiti se u stara vremena kada se gotovo nitko nije brinuo o komunalnom standardu; konkretno, govorim o našoj općini. Svi govore samo o ukidanju, rijetko se nude prihvatljiva rješenja poput financijske i funkcionalne decentralizacije. Smatram da je došlo vrijeme da se na centralizaciju hrvatskog društva gleda kao na njegovu bolest, rekao je načelnik Grožnjana Claudio Stocovaz na svečanoj sjednici Općinskog vijeća, uz Dan općine i slavljenje mjesnih zaštitnika svetih Vida, Modesta i Kresencije.

Revitalizacija Završja

Stocovaz je naveo niz podataka koji idu u prilog samostalnosti ove male, ali stabilne općine u kojoj se posljednjih godina provode veliki projekti za viši standard građana. Izgradnja sustava odvodnje u povijesnom Završju, recimo, put je k revitalizaciji i pretvaranju ovog gradića u svojevrsni hotel. Mnogo je učinjeno u zaštiti spomenika kulture, obnovi sakralnih objekata, naročito u asfaltiranju nerazvrstanih cesta i proširenju javne rasvjete.

- Općinsko vijeće nedavno je prihvatilo plan ukupnog razvoja općinskog područja, a najvažnije sastavnice našeg razvoja su poljoprivredna proizvodnja, turizam i kultura. U tom smjeru izmijenjen je i prostorni plan, čime ćemo olakšati gradnju novih objekata te ispraviti nelogičnosti koje su kočile razvoj područja, dodao je Stocovaz, navodeći i druge aktivnosti koje se financiraju iz općinskog proračuna, računajući i one u povodu 50. obljetnice Grada umjetnika.

Na svečanoj sjednici uručena su godišnja priznanja zaslužnim građanima. Zahvalnice općine Grožnjan dobila su poduzeća Vodoprivreda iz Buzeta i Almes-eko iz Rijeke koja su sudjelovala u gradnji kanalizacijskog sustava i pročistača otpadnih voda u Završju. Zahvalnica je dodijeljena i Boćarskom klubu Grožnjan koji djeluje od 1985., za okupljanje ljubitelja ovog sporta.

Dobitnici priznanja

Općinsko priznanje dobili su građevinski obrtnik Bruno Štokovac iz Mužića, poljoprivrednik Adriano Makovac (Meštri) koji se bavi uzgojem krava muzara i maslina, te 87-godišnji umirovljenik Anđelko Kušće iz Grožnjana, aktivist Udruge umirovljenika i Saveza antifašističkih boraca, za doprinos razvoju civilnog društva. Svečanost je svojim nastupom uveličao nedavno osnovan mješoviti zbor Grisium.

Tri dana programa

Proslava se u petak nastavlja predstavljanjem talijanskog prijevoda knjige Daniela Načinovića "Grožnjan - šarena čitanka iz grada umjetnika" te likovnom izložbom, dok je u subotu nakon sportskih događanja najavljen večernji koncert Alena Nižetića. U nedjelju se nastavljaju sportska nadmetanja, nastupaju mladi pjevači iz udruge Mali veliki mikrofon i slijedi zabava uz Duo Laguna. (Luka JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter