Polja domacim vinarima i maslinarima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cetvrti natjecaj za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta okoncan je, a prvih je sto hektara, tocnije 25 kompleksa na podrucjima Turnina, Monte della torre, Sjenokoša i Palud, dodijeljeno najpovoljnijim ponudacima, uglavnom rovinjskim poljoprivrednicima, i to vinarima te maslinarima. Predmeti i ponude preostala tri natjecaja koja su raspisana još se obraduju.

Projekt i tijek natjecaja na posljednjoj je sjednici Gradskog vijeca predstavila Sandra Sošic Pivac, zamjenica procelnika Upravnog odjela za financije, razvoj i gospodarstvo, koja je naglasila da je prije natjecaja poslano preko 600 dopisa u kojima je pisalo kada ce biti raspisan natjecaj i sve o njegovim uvjetima da bi se greške kod predaje dokumentacije svele na minimum. Od 415 pristiglih ponuda za sva cetiri natjecaja 90 posto je valjano.

Na cetvrti natjecaj stigle su 32 ponude, od kojih je pet bilo nepotpuno. Postignuta godišnja cijena za sva zemljišta je 170 tisuca kuna, a 25 kompleksa dodijeljeno je Miru Pokrajcu, Giansandru Rudanu, Janji Debeljuh, Edu Babicu, Damiru Dobravcu, Davoru Vivodi, Mladenu Matoševicu, Edu Crncu, Williamu Uljanicu, tvrtki Poropat iz Rovinja, Gordanu Trojanovicu, Enricu Cernecci, Ivanu Posedelu, Ireni Prkacin, tvrtki Frajona iz Malinske, Petru Šuranu, Igoru Žužicu i Zlatku Ivancicu.

Prednost imaju registrirani poljoprivrednici, odnosno oni koji imaju namjeru baviti se tim poslom, a lista se utvrduje prema zakonom propisanim kriterijima. Niti jedan ponudac nije bio dosadašnji zakupnik ili posjednik, potom vlasnik gospodarskog objekta za uzgoj stoke, odnosno nije imao odobren projekt u sklopu Operativnog programa RH. Prednost su tako imali nositelji obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva mladi od 40 godina, koji imaju prebivalište na podrucju jedinice lokalne samouprave, potom oni koji imaju završen poljoprivredni fakultet ili drugu poljoprivrednu školu, a ako su ponudaci i nakon toga bili izjednaceni, odlucivala je ponudena cijena.

Odluka koju je vijece prihvatilo stupit ce na snagu nakon suglasnosti Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, potom ce poljoprivrednici sklopiti ugovor s gradonacelnikom Rovinja, koji je prethodno dobio zeleno svjetlo od Županijskog državnog odvjetništva. Po sklapanju ugovora pola ostvarene zakupnine ide u gradski proracun, a pola dijele Županija i država.

Bruno Poropat, nezavisni vijecnik, pitao je što ce biti s onima koji su dodijeljenu zemlju dosad obradivali, odnosno zasadili trajne nasade, a nisu se natjecali ili nisu dobili zemljište u zakup. Zanimalo ga je hoce li im se za ulaganja isplatiti neka naknada. Sošic Pivac je odgovorila da ce se u naknadnom postupku ti poljoprivrednici pozvati da postignu dogovor s novim posjednicima. Ako se ne dogovore, morat ce ukloniti nasade, a u krajnjem slucaju slijede tužba i sudenje.


Podijeli: Facebook Twiter