Politika stala izmedu Agrokora i Mercatora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Agrokor je jucer u Ljubljani trebao potpisati ugovor o kupovini Mercatora, najvece slovenske kompanije, no to se ipak nije dogodilo. Osmi pokušaj prodaje Mercatora, za koji je bio raspisan medunarodni tender, propao je, daleko najbolji ponudac - hrvatski koncern Ivice Todorica - ostaje bez svoje akvizicije, za koju je bio spreman izdvojiti više od 800 milijuna eura, dionica Mercatora jucer je potonula za rekordnih devet posto, a cijeli slucaj mogao bi prerasti u medunarodni skandal.

Iako je propast prodaje Mercatora bila ocekivana, nevjerojatan rasplet koji se odigrao u svega nekoliko sati u utorak nitko nije mogao predvidjeti. Dok su nadzorni odbori Nove ljubljanske banke (NLB), Pivovarne Laško i Nove kreditne banke Maribor odlucivali hoce li dati zeleno svjetlo za prodaju 52-postotnog udjela u Mercatoru, u Pivovarnu Laško stiže ponuda za preuzimanje te posrnule kompanije, koja zaustavlja postupak prodaje. Zakonska odredba odreduje da zbog pristigle namjere o preuzimanju nadzorni odbor Pivovarne Laško suglasnost za prodaju svog udjela u Mercatoru mora potražiti na skupštini društva, što cijelu proceduru prodaje zaustavlja na nekoliko tjedana, a možda i dulje.

Pismo namjere poslalo je americko društvo Eatons Capital, registrirano u Las Vegasu, americkoj poreznoj oazi. Medutim, kako doznaju ljubljanske Finance, društvo je u SAD-u izgubilo pravo na poslovanje, a od 2009. je u mirovanju. Da iza Eatons Capitala najvjerojatnije stoje slovenski protivnici prodaje Mercatora svjedoci i podatak da je ponuda za preuzimanje poslana iz jedne pošte u Trzinu, nedaleko od Ljubljane!? Dakle, vjerojatno je rijec o manipulaciji, kojoj je iskljucivo cilj odgoda prodaje Mercatora, a ne preuzimanje pivovare kod Celja, o cemu špekuliraju skoro svi slovenski mediji.

Nekoliko sati kasnije neopozivu ostavku daje predsjednik uprave NLB-a Božo Jašovic, kojeg smatraju arhitektom zadnjeg pokušaja prodaje Mercatora i zadnjim "glasom razuma". Jašovic je prodajom Mercatora pokušao spasiti državni NLB od još jedne dokapitalizacije na racun državnog proracuna. Jašoviceva ostavka takoder je bila predvidljiva. Mnogi se u Sloveniji cude što je na celu najvece slovenske banke izdržao toliko dugo i pod takvim pritiscima gospodarsko-politickih lobija koji se protive prodaji Mercatora stranoj tvrtki, a pogotovo tvrtki iz Hrvatske.

Jašoviceva je ostavka uslijedila samo tri i pol sata nakon što je najvjerojatniji slovenski premijer Zoran Jankovic u 18 sati, netom nakon što je preko pošte u Trzinu stigla misteriozna ponuda iz Las Vegasa, izjasnio protiv prodaje Mercatora Agrokoru, dometnuvši bez okolišanja: "Uprava NLB-a loše radi svoj posao".

Jankovic misli da bi najbolje bilo kada bi se Mercator i Konzum medusobno povezali razmjenom dionica, pri cemu bi Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) preuzela 10 do 15 posto udjela u udruženoj kompaniji. "Mercator je moje cedo", kazao je Jankovic, koji je bio predsjednik uprave te kompanije u vrijeme njezine regionalne ekspanzije. "Ne razumijem zašto netko tko kupuje Mercator nije dao javnu ponudu", kazao je još Jankovic.

Slovenska agencija za tržište vrijednosnih papira vec je zapocela postupak protiv Pivovarne Laško zbog sumnje u tržišne manipulacije, dok su slovenska policija i protukorupcijska komisija nakon neuspjele prodaje Mercatora pokrenule postupke zbog sumnje u korupciju.

Iako je spomenuti slovenski gospodarsko-politicki lobi koji i dalje zastupa koncept zatvorenog tržišta pod kontrolom države i domacih monopolista takvim razvojem dogadaja osjetio veliko olakšanje, prica o tome kako se slovenska politika umiješala i zaustavila prodaju jedne kompanije na medunarodnom tenderu vjerojatno tek zapocinje.
(Denis ROMAC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter