Politika se pretvorila u politiziranje

Aleksandr Dolgopolov (M. MIJOŠEK)
Aleksandr Dolgopolov (M. MIJOŠEK)

Veliki interes javnosti izazvalo je gostovanje politologa, filozofa, političkog analitičara i aktivista za ljudska prava, profesora Žarka Puhovskog, koji je zahvaljujući Fenoligi, udruzi u kulturi, i JU Kamenjak, preksinoć gostovao na pulskoj Politehnici. Puhovski je svoje predavanje nazvao "Politika, vrhunac ljudske kreativnosti?" i u sat i pol vremena na zanimljiv način i kroz brojne primjere uspio predstaviti slušateljima ovu svoju teoriju.

Znanstvena politika

Polazeći od klasične, ali i moderne političke teorije koja, svim razlikama unatoč, političko djelovanje razumije kao ono koje, održavajući zajednicu, predmnijeva razinu kompleksnosti kakvu ne iziskuje nikakva druga djelatnost, Puhovski je objasnio brojne pojave koje i sami primjećujemo u sadašnjoj politici.

Za razumijevanje ovog problema ili onoga što mi smatramo problemima u spomenutoj sferi ljudskog djelovanja, potrebno je, istaknuo je Puhovski, pojmiti politiku izvan svakidašnjih popularnih stavova. Tako, naime, da se njezin bitni posao vidi kao neprestano politiziranje društvenoga sukoba. Brojni primjeri konkretnih političkih djelovanja bilo u svjetskim, bilo u domaćim okvirima demonstriraju kompleksnost o kojoj je ovdje riječ.

- Postoji jedna specifična izmještenost pojma istine u politici, koja je, dapače, i nužna. Ta ideja da možete voditi znanstvenu politiku gdje je dva i dva četiri, što se sasvim racionalno može objasniti, nekome bi opet smetala. Kako se onda bilo koja odluka najpravednije donosi ili kako je moguće na najmanje nepravedan način donijeti neku odluku, a zatim i kako kompenzirati "štetu" koju smo nanijeli "oštećenima" glavno je pitanje svake političke odluke. Moderna politika živi od ideološkog opravdanja svog činjenja, a laž se zapravo koristi u funkciji sprječavanja sukoba, jer ovaj svijet neprestano balansira na rubu nekog sukoba, rekao je, između ostalog, Puhovski.

Predviđanje budućnosti

Nakon predavanja publika je imala još pitanja za našeg znamenitog politologa, pa su ga tako pitali i što se to događa s današnjom političkom ljevicom i desnicom te kakvu im on budućnost predviđa. Puhovski je odgovorio da se politika u zadnjem stoljeću pervertirala i teško će biti, ako ne i nemoguće, ističe, vratiti ljevicu na ljevicu, a desnicu na desnicu. Zbog toga i svih drugih negativnih konotacija koji se vežu uz nju, istaknuo je Puhovski, danas je jako teško baviti se politikom, a dodao je i da se mnogi ljudi gotovo cijeli život bave politikom, iako to negiraju ili toga možda uopće nisu svjesni, ili jednostavno zato što je baviti se politikom danas "nešto ružno", pa se takve aktivnosti nazivaju ljepšim imenima. (P. SOFTIĆ)




Podijeli: Facebook Twiter