Politika nije dozvolila zajedničku kandidaturu Rijeke i Pule

Ivan Šarar i Slaven Tolj: "Probudila se nada, treba napraviti iskorak i donijeti promjenu" (D. ŠTIFANIĆ)
Ivan Šarar i Slaven Tolj: "Probudila se nada, treba napraviti iskorak i donijeti promjenu" (D. ŠTIFANIĆ)

- Ne treba previše veličati našu pobjedu, niti isticati poraz drugih. Nismo super heroji. EPK nama nije cilj nego sredstvo da i nakon 2020. godine Rijeka bude kapacitiraniji, bolji grad, kazao je u utorak navečer u Puli Ivan Šarar, pročelnik riječkog Odjela za kulturu i jedan od vodećih ljudi tima koji je 24. ožujka u 17.30 sati podigao pobjedničke ruke nakon službenog proglašenja Rijeke Europskom prijestolnicom kulture 2020. godine. Zajedno s umjetničkim direktorom projekta Slavenom Toljom predstavio je projekt u popunjenoj pulskoj galeriji Hrvatskog udruženja interdisciplinarnih umjetnika (HUIU).

- Javna je tajna da smo 2012. otvoreno ponudili Puli da idemo zajedno u kandidaturu. To bi sigurno bila pobjednička opcija, no politički razlozi to su razdvojili, kazao je Šarar, osvojivši prisutne autokritičnošću, pa tako i tezom da su Rijeka i Pula slične po luzerskom mentalitetu i samomržnji, ali da u Rijeci sada vlada pozitivno ozračje koje oni žele nastaviti. Slaven Tolj je dodao: "Probudila se nada i to treba iskoristiti i napraviti program koji će donijeti promjenu i taj iskorak".

Iako su domaćini iz galerije na ovaj skup pozvali pulskog gradonačelnika, sve gradske vijećnike i gradsku pročelnicu za kulturu, skupu se nije odazvao nitko od njih, a došao je samo oporbeni vijećnik Mauricio Licul. Nije viđen niti itko iz pulskog tima koji je predvodio projekt kandidature Pule za EPK.

- Ništa nismo izmišljali, rekao je Šarar o programu, a u nastavku je ovaj riječki dvojac podrobnije predstavio programski koncept, te svih sedam programskih linija koje je naš list nedavno detaljnije predstavio čitateljima. (Zoran ANGELESKI, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter