Politika nema snagu nametati nešto što narod ne želi

(Adriano ŠĆULAC)
(Adriano ŠĆULAC)

Ništa i nikad nije gotovo kad političari kažu, već kad to odluči narod. On je iznad svake politike i svake vlasti. Pravo na zdrav život zagarantirano je ustavno pravo, svim građanima ove zemlje. Iskoristite ga i glasajte protiv Plomina C na ugljen, kaže koordinatorica građanske inicijative „Pravo na zdrav život“ iz Ploča Ana Musa

U organizaciji Zelene akcije, Greenpeaca i Zelene Istre, u labinskoj Gradskoj knjižnici održana je javna tribina pod nazivom, „Referendum 29.03. o Plominu C – prilika koju ne smijemo propustiti“. Na tribini su svoja iskustva i saznanja o referendumu i štetnosti ugljena, građanima prezentirale, Ana Musa, koordinatorica građanske inicijative „Pravo na zdrav život“ iz Ploča, koja je vodila kampanju protiv izgradnje tamošnje termoelektrane, što je rezultiralo uspješnim referendumom, te Ana Kovačević, članica udruge Žmergo iz Opatije.

Narod iznad svake politike

Ana Musa, je u vrlo energičnom i emotivnom izlaganju, pojasnila da je referendum na labinštini, na kojem će se građani imati prilike izjasniti žele li ili ne, Plomin C na ugljen, od presudne važnosti za ovaj kraj.

- Nije mi bilo problem voziti se 920 kilometra da bih vam rekla kako obavezno morate izaći na referendum te glasati protiv ugljena, započela je svoje izlaganje Musa.

Motivacijskim je govorom prenijela prisutnim građanima, iskustva s referendumom u Pločama, koji je uspio upravo inatom, zalaganjem i voljom građana, u pravu na zdrav zrak i okoliš.

- Niti jedna vlast, ni politika, nema tu snagu da vam nametne nešto ako vi to ne želite. Ništa i nikad nije gotovo kad političari kažu, već kad to odluči narod. On je iznad svake politike i svake vlasti. Pravo na zdrav život zagarantirano je ustavno pravo, svim građanima ove zemlje. Iskoristite ga i glasajte protiv Plomina C na ugljen, istaknula je Musa.

Primjer iz sjeverne Amerike

Svojim je govorom poručila građanima Labina, da oni i samo oni, odlučuju o svojoj sudbini. Na primjedbe nekih iz publike da je u referendum na Labinštini umiješana politika, Musa je te insinuacije odbacila, te rekla da za nešto takvo prvi put čuje, iako djeluje kao gradska vijećnica u Pločama.

- Pokušaj gradnje elektrane na ugljen, je ekološki, ekonomski i energetski problem, a nikako politički, stoga ostavite politiku po strani, izađite na referendum i glasajte protiv zagađenja i za zdrav zrak, poručila je Musa.

Ana Kovačević iz opatijske udruge Žmergo, rekla je, da iako oni nemaju pravo glasa na referendumu, želi poručiti kako se Opatija nalazi manje od 30 kilometara zračne udaljenosti od Plomina, te bi utjecaj termoelektrane bio i te kako izrazit, i zagađivač broj jedan u tom gradu Primorsko goranske županije, a i mnogo šire. Istakla je primjer termoelektrane u jednom gradiću u sjevernoj Americi, gdje je studija pokazala da su štetne čestice ugljena zagađivala podzemlje i vodu u njemu, te je stoga umirao velik broj stanovnika, prijevremenom smrću.

Ana Musa pohvalila se činjenicom, kako su oni u Pločama, svojim posjetima stanovnicima tog grada u njihovim domovima, objašnjavali štetnost ugljena.

Snažna poruka Vladi i HEP-u

Brojni aktivisti bili su danonoćno na terenu, što je na kraju i rezultiralo činjenicom da je na referendum izašlo više od 60 posto građana, od kojih je preko 90 posto bilo protiv gradnje termoelektrane.

Takav rezultat nije mogao ignorirati čak ni investitor koji je nakon referenduma izjavio kako će poštivati volju građana. Rezultat referenduma na Labinštini također će biti snažna poruka HEP-u, Vladi RH, te investitorima. Važno je da što više građana izađe na referendum i iskaže svoj stav. Jer Plomin C bi imao znatan utjecaj ne samo na Labinštinu, nego i na mnogo šire područje gdje žive građani koji na ovom referendumu neće imati pravo glasa. Stoga aktivirajte se, posjećujte stanovništvo, motivirajte građane, da se u što većem broju izjasne o tom problemu, istakla je na kraju Musa.

Tribinu je moderirao Bernard Ivčić iz Zelene akcije. (Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter