Politika napada je gubitnička politika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jurica Šiljeg nije novo ime na političkoj sceni Istre, ali je tek godinu dana na čelu županijske organizacije HDZ-a. Turbulentnih godinu dana za istarski HDZ s obzirom da su raspuštane stranačke organizacija u Puli i Žminju, a smijenjene stranačke veterane zamijenila neka nova lica. Zbog toga su se prvi lokalni izbori za Šiljega, ali i njegovu novu ekipu, pomalo svodili na često korištenu hamletovsku dilemu "biti ili ne biti".

HDZ nije nikad u Istri izlazio na izbore s onakvim ambicijama s kakvim na izbore izlazi u ostalim krajevima zemlje. Jesu li na ovim lokalnim izborima te skromnije ambicije istarskog HDZ-a zadovoljene?

- Ispunjene su, moram reći čak i više od očekivanja. Držim da je HDZ ove godine ostvario povijesni uspjeh, jer u 20 godina mi takav izborni rezultat nismo u Istri ostvarili na lokalnim izborima. Naša kandidatkinja za županicu Monika Udovičić osvojila je 12 posto glasova, što je od HDZ-ovog kandidata iz 2013. godine rezultat bolji za čak 260 posto. Čak ni Lino Červar 2009. godine nije išao preko deset posto. U županijskoj skupštini smo dobili još jednog vijećnika. Što se Pule tiče, tamo je raspušten neaktivan i neuspješan gradski odbor, postavili smo povjerenika, na izbore išli s novim i mladim ljudima i - pogodili. Dobili smo jednog vijećnika više nego što smo ih imali u prošlom sazivu i u pulskom Vijeću u ovom mandatu imat ćemo Klub vijećnika HDZ-a. Naš kandidat za gradonačelnika Mirko Jurkić, novo i mlado lice HDZ-a u Puli, dobio je u postocima dvostruko više glasova nego što ih je Zrinko Kajfež dobio 2013. godine.

I ovi izbori pokazali su da argumenti i retorika parlamentarnih izbora i ideološke teme nemaju mjesta na lokalnim izborima. I u tom novom, kako ga nazivate, istarskom HDZ-u vidljiv je zaokret u kampanji za izbore. Koliko je takav nastup bio planiran i ciljan?

-To je politika kakvu sam počeo provoditi kad sam došao na čelo HDZ-a u Istri, jer politika napada je gubitnička politika. Ova kampanja je bila, ne samo na županijskoj, već i na gradskim razinama, poprilično mirna. Čak se, izuzev tu i tamo nešto manjih i sitnijih smicalica, gotovo nije ni osjetilo da postoji. Politika koju sam provodio u Istri, a koju je i predsjednik stranke tražio od nas, je politika smirivanja, odnosno kampanja bez napada na naše političke suparnike. Zašto bi posezali za napadima? Svaki od kandidata HDZ-a je imao svoj program i cilj nam je bio taj program prezentirati biračima. (Milan PAVLOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter