Politika na odmoru, odmor od politike


Ja ću u matere i ćaće, na kupus, blitvu i srdele. U Gradac - kazao nam je bez puno mondena cifranja, narodski u najboljem smislu te riječi, ministar financija Boris Lalovac kad smo ga priupitali kud će na godišnji odmor, ako uopće ministri, zastupnici i političari svake druge vrste imaju u nas prava na ikakav godišnji.

Prvi čovjek domovinskih financija na odmor će svojima, kako, za reć' pravo, dalmatinskim sinovima i priliči. Dva tjedna je malo za obilazit' meridijane, ali je skoro pa dovoljno da se čovjek nađe tamo gdje je materina spiza i dobrohotan okoliš. I nije Lalovac jedini toga svjestan. Biti u krugu obitelji, negdje u Hrvatskoj, biti svoj na svome koliko god se može, ovog je ljeta ultimativan odabir u domaćih nam političara. Tako će recimo, kako pouzdano a neslužbeno doznajemo, ljetovati i
ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, makar preciznu lokaciju izvor ne otkriva. Pametno, treba nešto ostavit i paparazzima.

Mnogi pri tom imaju i lude sreće, recimo k'o Peđa Grbin da mu je rodna gruda turistički mega razvijena istarska majka zemlja, ili pak da im je ognjište od bračkoga kamena kao u ministra uprave Arsena Bauka. Čovjeka je ionako od mita o bodulskoj škrtosti učinio vrhunski PR i bila bi istinska šteta da ga sad ruši ljetujući igdje drugdje doli kod kuće.

Uostalom, opcija ljetovanja kod kuće, rodbine, prijatelja i ne može biti nego najlogičnija opcija kad je godišnjeg odmora malo, a posla što ga treba obaviti do raspusta još puno. Vlada će tako redovno zasjedati do početka kolovoza, potom slijede dva dana svečanosti povodom obljetnice Oluje, mimohod zagrebački na rasporedu je 4. kolovoza, a onda sijelo u Kninu. Nakon toga Vlada bi
trebala imati dva tjedna bez sjednica.

U ta dva tjedna valja na more onim ministrima i ministricama koji su mora željni.

Zastupnicima je, čini se, mrvu lakše planirati godišnji, makar im je zbog skandala s Piranskim zaljevom predsjednik Sabora Josip Leko, na Vladino traženje, naredio još jedno izvanredno saborsko okupljanje. Da nije bilo izvanrednog okupljanja, njima bi raspust mogao trajati dva mjeseca. Njih je i znatno više, pa je iluzorno i pokušavati baš od svakog iskamčit podatak kud će. No, da je i tu sentiment na snazi, svjedoči primjer do jučer nezavisnog, a od jučer ORaH-ova zastupnika Mladena Novaka.

- Otok Ugljan, mjesto Ugljan! Od 1. do 15 kolovoza. Od 1967. godine tu ljetujem - veli Novak.

Zapravo, priča je i kompleksna i jednostavna u isti čas. Svi su u Novakovoj obitelji željezničari i kako je kao dijete s roditeljima ljetovao u radničkom, željezničkom odmaralištu na Ugljanu, tako danas s njim i suprugom na Ugljan ljetovati odlaze i njegova djeca.

Koliko se sentimentom vode članovi HDZ-a kad donose odluku kud će na ljetovanje, poglavito njihov predsjednik Tomislav Karamarko, ne zna se. Nije to tema na koju bi glasnogovornička mašinerija najjače oporbene stranke trošila vrijeme. Upit je odavno odaslan. Odgovora nema. Možda ljeta za njih i ne bude, a obzirom da je HDZ-ovcima i ljeti odlaziti na klauzure. (Siniša PAVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


 


Podijeli: Facebook Twiter