Politika na HTV-u: Gužva u šesnaestercu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je v. d. glavne urednice HTV-a Gordana Mrden obznanila jesensku programsku shemu koja s emitiranjem pocinje 19. rujna dobili smo i službenu potvrdu da je "zvijezdi" HTV-a ime Hloverka Novak Srzic!

Bivša direktorica programa, ona koja je primjerice s HTV-a odlazila na Novu TV pa se opet vracala, a bez da HTV-u plati 30.000 eura u ime odštete, ali i ona bez koje nijedno vodstvo HRT-a baš kao ni jedna politicka opcija ne zna upravljati javnim servisom, poglavito kad je godina od izbora, vodit ce i uredivati emisiju "Otvoreno" zajedno s Mislavom Togonalom. I to triput tjedno, od utorka do cetvrtka.

V.d. glavna urednica istice da se tri cetvrtine ispitanika izjasnilo da bi ponovno željeli gledati emisiju "Otvoreno".

Bez tuce u programu

Zanimljivo je da je sve do zakljucenja konacne verzije TV sheme u igri za treceg voditelja bio i Branko Nadvinski, jedan od novinara i voditelja emisije "Hrvatska uživo". Bio je to pokušaj da se malcice ublaži percepcija javnosti da su voditelji "Otvorenog" i opet birani po ukusu stranke na vlasti, no sve je završilo na pokušaju. A je li Nadvinski odbio njih, ili su oni odbili njega, u konacnici i nije važno.

Važno je zato bilo Prvi program HTV-a za radnih dana u tzv. prime time terminu, posve kontaminirati politickim emisijama. Takva gužva u šesnaestercu dugo nije videna, makar se pazilo da se HTV velicine cim manje tuku. Tako "Otvorenog" nece biti ponedjeljkom, jer mali ekran teško da bi u istoj veceri podnio i Branimira Bilica s emisijom "Puls Hrvatske" i Hloverku Novak Srzic. Doduše, nakon Dnevnika ici ce najprije serija ili kakav kviz, ali onda slijede sati i sati politike da bi nas u kasni sat definitivno indoktrinirao "Dnevnik 3".

Makar se šuškalo da ce ga ukinuti, vanjskopoliticki magazin "Paralele" je preživio. Štoviše, dobiti ce u vlastitoj kuci konkurenciju, vanjskopoliticki magazin "Oko globusa" što ce ga uredivati Elizabeta Gojan. A, ne bi li Hrvati cim lakše ušli u EU, svu problematiku pojasnit ce im Damir Matkovic u emisiji "I to je Europa".

Dodajte ovom "Hrvatsku uživo" kao oazu nekog drugacijeg mišljenja, te Aleksandra Stankovica "Nedjeljom u 2" i to je to - prvi program HTV-a skoro pa u cijelosti dan politici.

Marketing ceka i trpi štete


Konkurencija za to vrijeme vrti domace sapunice te njeguje informativne emisije koje su gledanije od HTV-ova Dnevnika. S konkurencijom ce se valjda boriti Drugi programa HTV-a, na kojem su sportski dogadaji, igrane serije, filmovi i emisije za mlade.

Shema je u svakom slucaju danas pred clanovima Programskog vijeca HRT-a, koji ce je, s obzirom na sastav, jamacno blagosloviti. Potvrditi ce je cim prije i zato što marketing trpi velike štete jer se još ne zna precizna satnica emitiranja, pa je marketinški prostor prakticki nemoguce prodavati.

A kakva je uistinu situacija na HTV-u svjedoci i primjer lanjske uspješnice "Osmi kat". Emisija je to koja je prema ocjeni gledatelja imala iskljucivo izvrsne ocjene za koncepciju, produkciju, uredivanje i vodenje. No, to je i dnevna emisija koja pociva na plecima ekipe od samo osam urednica i jednog urednika. Zalud je urednica projekta Vesna Karuza onomad raspisala natjecaj za još kojeg djelatnika. Od 3.500 ljudi na Prisavlju raditi iza kamera ne želi nitko, niti je aktualno rukovodstvo u stanju koga na to natjerati. Novu sezonu "Osmog kata" izgurat ce tako one koje bi na svakoj drugoj normalnoj televiziji trebali blistati pred kamerom. Samo, ne bave se politikom vec životom. I to je HTV. (Siniša PAVIC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter