Politicki svingeraj u kabinetu Ivice Dacica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Srbija bi, kako se najavljuje, novu Vladu mandatara Ivice Dacica trebala dobiti do kraja iduceg tjedna odnosno do petka. Njegov ce kabinet ciniti 18 clanova, ukljucujuci predsjednika i potpredsjednike sa 16 ili 17 resora. I dok se o konacnoj raspodjeli ministarskih portfelja raspravljalo tijekom vikenda, iza zatvorenih vrata stranaka koje imaju svoje kadrovske ponude, obrisi vlade vec su manje - više jasni.

Dakle, osim vec izvjesnog premijera Dacica, nekadašnjeg mladahnog i bliskog suradnika Slobodana Miloševica i aktualnog predsjednika Socijalisticke partije Srbije koji ce ostati i na dužnosti ministra policije, v.d. predsjednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vucic preuzet ce ministarstvo obrane, a planira koordinirati i svim službama državne sigurnosti sa fotelje potpredsjednika vlade.

Što se tice znacajnih mjesta u buducoj izvršnoj vlasti, najavljeno je takoder, da ce novi ministar vanjskih poslova Srbije biti profesionalni diplomat Ivan Mrkic. On nije clan SNS-a, a bio je ataše za politicke poslove u Misiji SFRJ pri Ujedinjenim narodima, ministar-savjetnik u Misiji SFRJ pri Europskoj zajednici u Bruxellesu, pa šef kabineta Dobrice Cosica, prvog predsjednika Savezne Republike Jugoslavije, otpravnik poslova, a zatim veleposlanik u Ambasadi SRJ u Nikoziji, potom pomocnik ministra za vanjske poslove.

Od ostalih (predloženih) ministara zanimljiva je prica o Rasimu Ljajicu lideru SDPS koji je na izborima bio na listi Demokratske stranke, ali je potom pozvan u vladu naprednjaka, socijalista i Ujedinjenih regiona Srbije. Nakon što se konzultirao sa demokratima i dobio negativan odgovor iz DS-a, Ljajic se, ipak, odlucio prihvatiti ministarskog mjesta za unutarnju i vanjsku trgovinu te telekomunikacije (dakle, ministarstvo u kojem su spojene "babe i žabe") birajuci, kako je rekao, "izmedu opstanka i nestanka SDPS". Sve u svemu, pogodbe oko pozicija mogle bi se nazvati, kako opisuje Nenad Canak, lider Socijaldemokrata Vojvodine "politickim svingerajem". (B. OPRIJAN ILIC)


Podijeli: Facebook Twiter