Politički igrokaz ili kraj Kukuriku koalicije?

(S. Niketić/CROPIX)
(S. Niketić/CROPIX)

Znače li najnovija zbivanja na istarskoj političkoj sceni dramatičan raspad Kukuriku koalicije, ili je to tek samo oštriji, ali dogovoreni uvod u svibanjske lokalne izbore? Je li predsjednik SDP-a Zoran Milanović doista imenovanjem povjerenika za istarsku stranačku organizaciju ponovio shemu po kojoj je Istrom želio upravljati pokojni državni poglavar Franjo Tuđman ili se radi o pomicanju figura koje je važno samo za njegovu partiju? Napokon, izaziva li se pomacima u SDP-u tek kriza u IDS-u?

Sva ta pitanja promiču hrvatskom javnom scenom i medijima, zainteresirani političari različito objašnjavaju što se zbiva u odnosima koalicijskih partnera, dok najodgovorniji sudionici krize šute i, vjerojatno, potiho pregovaraju. Ipak, iz svega što se čuje od političara i analitičara, medija i kuloarskih "radiopostaja", PR agencija i s brifinga (ne)službenih stranačkih glasnogovornika nazire se nekoliko scenarija po kojima će se ta politička drama dovesti do kraja. Proigravanje tih scenarija svakako je nezahvalan medijski posao, ali nema sumnje da se iz tih političkih dimnih signala mogu vidjeti obrisi zbivanja iza scene.

Prvi scenarij, o kojem se najviše govori u kuloarima, predviđa da se radi o - dogovoru. Vrh SDP-a, po tim navodima, najavljeno je smijenio pulske i županijske stranačke dužnosnike, a vrh IDS-a na to je, zbog vlastite publike, oštro reagirao. U prilog toj tezi idu i informacije s Iblerova trga u kojima se kaže da smjena Denisa Martinčića i Dina Kozlevca ne znači raskid koalicija, kako postojećih tako i budućih.

Po tim bi tvrdnjama Boris Miletić i Valter Flego ostali kandidati za gradonačelnika Pule i istarskog župana uz koalicijsku podršku SDP-a. Peđu Grbina, koji je nedavno postao šef utjecajnog saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, ne bi kandidirali, nego bi ga sačuvali za iduće lokalne izbore.

Drugi mogući scenarij jest da je SDP napravio potez u koji je malo tko vjerovao. Bez znanja ikoga u Istri napravili su smjene koje je IDS-ov predsjednik i župan Ivan Jakovčić odlučio iskoristiti u svoju korist, iako istraživanja rejtinga pokazuju da socijaldemokrati ne mogu ugroziti izbor Miletića u Puli ili dobiti svog župana.

Jakovčić je reagirao zaštitivši "svoje ljude" u SDP-u, da bi dodatno pokazao svoju političku snagu te ustvrdio da se Istra destabilizira. Moguće je da će poslije toga ponoviti ljetošnje najave iz vrha IDS-a te javno proigrati mogućnost svoje nove kandidature za župana i(li) predsjednika stranke. Mogao bi izaći s idejom da dožupan bude designirani Valter Flego, koji bi ga nakon dvije godine zamijenio.

Za odbaciti nisu ni scenariji po kojima je do krize došlo zbog unutarstanačkih odnosa u obje stranke, SDP-u i IDS-u. Stoga treći mogući scenarij govori o krizi unutar SDP-a. Javna je tajna da su mladi lavovi istarskog SDP-a - Peđa Grbin i Tanja Vrbat, baš kao i Ada Damjanac, dugo rogoborili protiv stare stranačke strukture.

Lobiranjem u središnjici uspjeli su natjerati Milanovića da smijeni "pasivne" članove, no neće ići u dalje zaoštravanje s lokalnom zajednicom i IDS-om. Cilj akcije je prijevremeno instaliranje novog rukovodstva SDP-a u Puli, gdje bi šefovsko mjesto osvojio Grbin, te u županijskoj organizaciji, čija bi šefica postala Vrbat. Na ovim lokalnim izborima još se ne bi konfrontirali s IDS-om.
 
Kako će završiti najnoviji sukob SDP-a i IDS-a - i radi li se samo o političkom igrokazu ili pak konačnom raspadu Kukuriku koalicije - javnost će uskoro saznati. SDP će svoj potez povući do kraja i izabrati nove figure, dok će vrh IDS-a pokušati izvući dobit kad se situacija raščisti.

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter