Politički cirkus vodi zemlju u ustavnu krizu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od tri poluge državne vlasti, jedna nije konstituirana, druga je tehnička, treća će biti osakaćena. Drugim riječima, Sabor u četvrtak nije dobio svog predsjednika, Vlada je davno postala prijelazna, a Ustavni sud ovog ponedjeljka ostaje bez većine svojih sudaca. To je sadašnji pokazatelj uspješnosti parlamentarnih izbora 2015. godine i postizbornih političkih prenemaganja.

Unatoč tom košmaru u političkom sustavu, oligarhija uvjerava zbunjenu javnost - da je to demokracija, da je tako i u svijetu, da sve ide svojim proceduralnim tijekom... Međutim, politolog Anđelko Milardović upozorava na to da situacija u zemlji nije dobra, čak ide prema ustavnoj krizi.

Naime, Milardović gleda korak dalje od ponovljenih izbora – kao najizglednijeg scenarija – i strahuje od toga da se ni tada odnos snaga u političkoj areni neće bitnije promijeniti. Sadašnji politički pat - u kojem SDP i HDZ nemaju parlamentarnu većinu, a Most ne odustaje od utopijske ideje o formiranju zajedničke reformske vlade - samo bi dobio novu potvrdu.

– Sve da Most na ponovljenim izborima osvoji 25 ili 30 mandata kako oni predviđaju, to ništa ne mijenja; ni u tom slučaju oni ne mogu formirati vladu. Ako se političari već dosad nisu uspjeli dogovoriti oko bitnih stvari, teško je očekivati da će u tome uspjeti nakon eventualno novih izbora. Pa vidimo da se svi ukopavaju u rovove i da se retorika radikalizira. Ne vjerujem da će bilo koja opcija olako odustati od svojih već poznatih ciljeva. Prema tome, svaki novi izborni ciklus vjerojatno će generirati isti ili sličan postizborni odnos političkih snaga, to jest ponovno bismo dobili politički pat. On znači da nema dogovora i da nema napretka, navodi Milardović i dodaje da je to što se događa u politici ujedno vjeran odraz odnosa u društvu.

Udaljavanje HDZ-a

Ponovljeni izbori dakle znače realnost u kojoj bi se formiranje, to jest konstituiranje izvršne i zakonodavne vlasti moglo odužiti u nedogled, čime bi ustavni rokovi bili dovedeni u pitanje. Anđelko Milardović hipotetički pita - što ako Hrvatska ne dobije novi saziv Sabora  do ustavnog roka koji se bliži? 

– Postoji mogućnost da Hrvatska uskoro neće imati ni Vladu, a ni Sabor. Tko će u tom slučaju donositi zakone, a tko odluke? Država je postala permanentni talac samodopadnosti političkih elita koje bi umjesto sebe mijenjale građane. Kao da građani služe njima, a ne oni nama, ukazuje Anđelko Milardović.

Stoga poručuje da je krajnje vrijeme da se političari počnu ponašati odgovorno prema društvu koje ih je izabralo i da svoj tvrdokorni diskurs zamjene s dogovorom.

– Ovo sada je - Cirkus Kolorado. Neka se više prestanu baviti sami sa sobom i svojim funkcijama. Ovo je klasična politička oligarhija, ilustrira neuspjeli pokušaj političkog dogovaranja i konstituiranja osmog saziva Sabora.

Na događanja u sabornici, kaže Milardović, može se gledati dvojako; ona su dio političkih igara i igrica između dviju velikih koalicija okupljene oko SDP-a i HDZ-a, ali i ogledalo političke nesposobnosti.

– Temeljem prethodnih konzultacija ili, bolje rečeno, političke organiziranosti, normalno bi bilo očekivati da je Sabor u četvrtak bio konstituiran. S obzirom na to da se oligarhija nije uspjela dogovoriti koga će postaviti za predsjednika, očito je da idemo u smjeru produbljenja agonije, neizvjesnosti i napetosti, prognozira Milardović .

Kako god bilo, u tim igrama prijestolja ne može se govoriti o tome tko je pobjednik, odnosno gubitnik. Budući da svjedočimo političkom mrcvarenju, kaže Milardović, svi se u Hrvatskoj možemo osjećati kao velika ekipa luzera. Evidentno je, međutim, to da politika ne bira sredstva u borbi za vlast i pozicije.

– U medijima smo mogli čitati o tome da je HDZ spreman poduprijeti  Most i da su oni blizu dogovora. No, potpora je izostala već prilikom predlaganja Roberta Podolnjaka za predsjednika Sabora. Prema tome, kako će onda Most i HDZ dalje pregovarati oko sastavljanja vlade, ako je već kod konstituiranja Sabora dovedeno u pitanje povjerenje, napominje Milardović koji uočava i to da se  HDZ udaljava od Mosta.

Iako se zadnjih dana činilo da su se te dvije opcije zbližile, nastavlja Milardović, HDZ-ovo odbijanje da podupre Mostovog Roberta Podolnjaka za predsjednika Sabora ukazuje na to da od te suradnje neće biti ništa.

Podolnjak ispao smušenjak

– Most se sada može osjećati prevarenim. Međutim, ne vjerujem u to da će odustati od pregovora, ali se postavlja pitanje – kakvo će to pregovaranje biti, jer povjerenja nema. Da, možemo tvrditi da je to bio autogol HDZ-a, koliko god Tomislav Karamarko objašnjava da stranka traži integralno rješenje. No, izbor predsjednika Sabora i izbor mandatara Vlade nipošto nije jedno te isto rješenje, jer se radi o odvojenim procedurama koje k tome trebaju dovesti do imenovanja čelnih ljudi u različitim granama vlasti, tumači Anđelko Milardović koji nije daleko ni od teze o tome da su Podolnjak i Most u četvrtak ispali politički naivci.

No, ne smatra da Podolnjak ne zaslužuje mjesto predsjednika Sabora, o čemu se zadnjih dana govorilo, jer se ipak radi o profesoru ustavnog prava koji dobro poznaje zakonske procedure. Međutim, tijekom konstitutivne saborske procedure, naglašava Milardović, umjesto stručnjak Podolnjak je ispao - smušenjak.

– Robert Podolnjak doimao se potpuno izgubljen čovjek u Saboru, kao da je tek u tom trenutku shvatio da je zapravo žrtva političkih igara. Ne znam kako bih drukčije mogao objasniti toliku diskrepanciju između Podolnjaka kao ustavnog-pravog stručnjaka i Podolnjaka kao kandidata za predsjednika Sabora. Frapantno je to kako su vješti lisci i meštri procedure Podolnjaka navukli na tanak led. Da se igrom slučaja meni takvo što dogodilo, pa nikad se više u Saboru ne bih pojavio, kaže ovaj politolog. (S. BRAJDIĆ/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter