Politički analitičari: Kajin i SDP gube bitku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarski politički zemljovid u nekoliko se proteklih tjedana promijenio više nego što je itko očekivao. Stranke koje obnašaju vlast na regionalnoj razini ušle su u predizborne obračune, pukle su "vječne" koalicije i neformalni savezi, dok su u unutarstranačkim odnosima zabilježeni raskoli, svađe i neočekivani prijepori.

Iz IDS-a je izbačen Damir Kajin, SDP je napustio koaliciju s IDS-om i podijelio se unutar svoje istarske organizacije, u HSU-u se pobunila porečka, a u HNS-u buzetska stranačka podružnica, a sve je to popraćeno nevjerojatnom verbalnom agresijom, otvorenim optužbama i vrijeđanjima budućih izbornih kandidata.

Neovisni SDP-ov kandidat Damir Kajin prozvao je Furija Radina, saborskog zastupnika talijanske manjine, "etničkim fašistom" i "Mussolinijem" - bez obzira na to što je Radin predsjednik saborskog Odbora za ljudska prava - i cijela se istarska predizborna kakofonija pretvorila u nacionalnu sramotu.

Politički analitičari upozoravaju da je u istarskom "bermudskom trokutu", u kojem su očito nestala sva postojeća pravila političkog rada i ponašanja, sve više verbalne agresije i podvala koje bi, nastave li se, mogle birače odvući od izlaska na birališta.

- Sve više zabrinjava stanje političke komunikacije, koja ne odgovara istarskoj političkoj kulturi. Svi akteri trebali bi se vratiti na iznošenje svojih programa.

Takva je komunikacija neprimjerena sociokulturnom uzorku istarskog društva. Političari bi trebali prestati s prljavom i ružnom kampanjom, koja je sada krinka za nedostatak programa. Semiotika demokracije znači riječi koje ljudi trebaju pažljivo upotrebljavati.

Prljava kampanja izazvat će kontraefekt i odbiti birače s birališta, analizira dr. Anđelko Milardović, voditelj Centra za politološka istraživanja.

Politolog Davor Gjenero smatra da jedan kandidat ipak iskače po žestini svojih poruka.

- U verbalnom ratu samo je Damir Kajin, koji smatra da može vrijeđati svakoga. On nema obrazovanja i znanja i nema o čemu razgovarati u političkoj kampanji. Može i zna ratovati samo protiv HDZ-a, ali to je smiješno jer Tuđmanovog ministra stavlja kao svog zamjenika, veli Gjenero.

Ipak, iza kulisa medijskog rata i stranačkog ratovanja naziru se krupniji problemi i skriveni politički procesi. Profesor Žarko Puhovski kaže da je sve očitije da SDP pokušava preuzeti Istru na svaki način i uz svačiju pomoć.

- Jakovčić je u pravu kad dijagnosticira da se Milanović, bez obzira na sve druge stranke, ponaša kao Tuđman kad želi Istru pod Zagrebom. To je jedan izvor problema. S druge strane, Jakovčić je bio na izlasku iz politike, ali je vraćen u nju ponašanjem SDP-a, smatra Puhovski.

Pozicija Damira Kajina intrigantna je za profesora Žarka Puhovskog, koji smatra da je SDP već postao talac njegove političke pojave.

- Kajin je očito čovjek kojem je bilo dosadno u istoj ulozi duže od desetljeća. Htio je pokušati nešto drugo i jako se riskantno kladio. U ovom se trenutku čini da će Jakovčićev kandidat za župana skupiti više glasova, poručuje dr. Žarko Puhovski.

Do lokalnih izbora i "majke svih bitaka" na istarskom političkom ratištu još su četiri mjeseca. Fronte, falange, savezi i stranački najamnici sve su brojniji i opredjeljeniji, a zadnju će riječ ipak imati birači. (D. GRAKALIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter