Politicki analiticari: Cacic treba dati ostavku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Politicki analiticari slažu se da bi prvi potpredsjednik Vlade Radimir Cacic nakon današnje uvjetne osudujuce presude trebao dati ostavku, jer ostanak na toj funkciji ne pruža samo lošu sliku hrvatskoj javnosti vec i lošu sliku svjetskoj javnosti o Hrvatskoj kao i o samom Cacicu.

Profesor na Fakultetu politickih znanosti Goran Gretic istaknuo je kako bi se Cacic kao politicar koji obnaša visoku državnu dužnost trebao povuci, jer kao javna osoba s takvom presudom ne može vjerodostojno predstavljati državu. Ako ne podnese, to može biti loše za Hrvatsku, ali i ostanak na toj funkciji baca lošu sliku i na Cacica, dodao je.

Profesor na Filozofskom fakultetu Žarko Puhovski smatra kako se Cacic uopce nije smio niti kandidirati, ali ocjenjuje da kada je to ucinio, više ništa od ovoga nece utjecati na njegovu karijeru."Današnja presuda je napisana na najbolji moguci zamisliv nacin sa stajališta Vlade i Cacica osobno, jer se ne može reci da je osloboden - što bi se razumjelo kao rezultat pritiska, a zapravo nije ni osuden", rekao je Puhovski Hini.

Politolog Andelko Milardovic takoder smatra da je Cacic trebao odstupiti nakon nesrece te da ovaj slucaj nece imati nikakav utjecaj na njegovu karijeru. Tragikomicnom smatra presudu da Cacic nece ici u zatvor ako na podrucju Madarske u iduce tri godine ne ponovi isto kazneno djelo.

Karamarko: Vlada i država taoci Caciceve situacije

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko ocijenio je danas da osudujuca nepravomocna presuda Radimiru Cacicu pokazuje koliko je njegovo imenovanje u Vladu bio avanturisticki potez premijera Zorana Milanovica cime su i Vlada i država postali taoci njegove osobne situacije.

Iako se radi o uvjetnoj osudi, Karamarko istice da je prvi potpredsjednik proglašen krivim i nema sumnje da ce ta cinjenica bitno utjecati na širenje nepovoljne atmosfere u djelovanju i radu Vlade, koja se ionako teško nosi s problemima koji su pred njom i koje mora rješavati."Ocekujem da ce premijer Milanovic u tom smislu donijeti principijelnu odluku i s Vlade skinuti hipoteku koja opterecuje njen rad", rekao je Karamarko. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter