Politicke igre uništile Suncani Hvar

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski fond za privatizaciju jednostrano je raskinuo sporazum o Suncanom Hvaru s Orco grupom jer tim potezom želi sprijeciti stecaj koji prijeti hvarskom turistickom poduzecu. Objašnjavao je to, doduše nerado spominjuci da su stekli i uvjete za stecaj, predsjednik HFP-a Vedran Duvnjak na prošlotjednoj sjednici Upravnog odbora Fonda, na kojoj je ministre izvijestio o razlozima zbog kojih je pala odluka o raskidu sporazuma s Orcom.

Predstecajno stanje u Suncanom Hvaru traje od osamostaljenja Hrvatske unatoc tome što državne vlasti vec deset godina traže partnera koji ce dugorocno stabilizirati tvrtku. Svaki put te se namjere izrode u prvorazredni politicki skandal u kojem sudbina Suncanoga Hvara padne u drugi plan.

Tako je bilo i kad je država krenula u javno-privatno partnerstvo s Orcom 2005. iako takav oblik udruživanja dotad nije okušan u Hrvatskoj niti je bio reguliran zakonom. Iako je ugovor više nalikovao na privatizaciju, a ne na javno-privatno partnerstvo, Vlada je na njemu inzistirala i posao je dogovoren. Unatoc ulaganju Orca od 55 milijuna eura, Suncani je Hvar ponovno pred stecajem.

Iz stecaja ga je krajem 2002. i pocetkom 2003. Vlada Ivice Racana pokušavala išcupati klasicnom privatizacijom, ali je vec donesenu odluku o prodaji slovenskim Termama Catež srušio koalicijski partner HSS. Ta prica još bolje pokazuje što se dogada kad se odluke donose iskljucivo iz dnevnopolitickih motiva.

Na natjecaj za kupnju Suncanog Hvara javile su se tada dvije tvrtke, i to obje iz Slovenije, Terme Catež i Kompas. To je braniteljima nacionalnih interesa u HSS-u bio alarm za uzbunu.

Nakon što su razmotrili ponude, u kojima su slovenske tvrtke nudile gotovo isti iznos za dionice, ali je Kompas nudio 100 milijuna kuna više za ulaganja, strucne službe HFP-a odlucile su se za Terme Catež. Potonja je, naime, za svoja ulaganja nudila i jamstva banke, koja Kompas nije imao.

UO HFP-a je, uz glas HSS-ovca Božidara Pankretica, Vladi preporucio da Suncani Hvar proda Termama. Pankretic je, kao i drugi HSS-ovci, samo nekoliko dana kasnije, na Vladi ipak bio protiv te prodaje, ali su je ostali ministri izglasali. HSS je zatim krenuo u javno rušenje te odluke.

Na kraju je HSS zaprijetio izlaskom iz koalicije, Racan je odlucio povuci odluku o prodaji, i sve se pretvorilo u medunarodnu sramotu Vlade.

Najveci zagovornik prodaje Termama, tadašnji potpredsjednik Vlade Slavko Linic, i danas žali za Termama, koje bi donijele tržište s cetiri ili pet zvjezdica, sigurne goste i dobit.

- HSS je tada bio protiv jer je želio srušiti koaliciju, plašili su gradane Slovencima i Ljubljanskom bankom, a zapravo su htjeli izazvati prijevremene izbore, nije ih bilo briga za Suncani Hvar. Danas ih nema nigdje, ne ljute se što je tvrtka dovedena pred bankrot, optužuje Linic.


Podijeli: Facebook Twiter