Politicka i osobna drama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarska premijera predstave "39 stepenica" Ludens teatra iz Koprivnice u koprodukciji s Kazalištem Virovitica i Hrvatskim kazalištem u Pecuhu oduševila je sinoc malobrojnu publiku u rovinjskom kazalištu Antonija Gandusia.

Izrazita dinamicnost je ono što predstavu cini zanimljivom, komicnom i nepredvidljivom do samog kraja. Mladi Richard Hannay krece tragom špijuna koji su ubili ženu u njegovu stanu te odlazi iz Londona u Škotsku da bi ih pronašao. Policija ga sumnjici za ubojstvo, špijuni su mu za petama. U vlaku, tijekom bijega, zatraži pomoc djevojke Pamele. To je samo kratak sadržaj price koja se cijelo vrijeme odvija nepredvidivim i dinamicnim tijekom.

Rijec je zapravo o scenskoj parodiji istoimenog romana Johna Buchana objavljenog 1915. godine. Triler kombinira politicku i osobnu dramu koju je u kazališnom obliku adaptirao Patrick Barlow, ali i miješa filmsku adaptaciju medu kojima je najpoznatija ona Alfreda Hitchcocka.

Kazališni komad preokrece ozbiljno u neozbiljno te dramu pretvara u kaoticne i komicne trenutke u kojima se istice vještina glumaca, ali i pokazuje mogucnost prilagodbe scene u kratkom roku. Glumci se tijekom izvedbe pošteno oznoje, a predstava, kako piše u pratecem katalogu, spaja najbolje od filma, romana i kazališta.

Glavnog protagonista hrvatske verzije Richarda Hannaya glumi Filip Juricic, Jelena Hadži-Manev Annabellu, Pamelu i Margaretu, a Goran Koši i Goran Kovacic izmjenjuju brojne uloge - voditelja, novinara, špijuna, seljaka, inspektora. Režiju potpisuje Franka Perkovic, scenograf je Ivo Knezovic, kostimograf Zsuzsanna Tresz, a suradnik za scenski pokret Pravdan Devlahovic.


Podijeli: Facebook Twiter