Politicari se katkad i tuku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Šibenski SDP-ovac Slaven Cukrov, kojega je u subotu u središnjici stranke u Zagrebu plasticnom bocom pogodio predsjednik šibenske organizacije Franko Vidovic, održao je  konferenciju za novinare, osvrnuvši se na incident. Predocivši medijima lijecnicku dokumentaciju jer je od udarca zadobio trzajnu ozljedu vrata, ponovio je da ga je Vidovic vrijedao, a potom pogodio bocom.

Nasrtaj plasticnom bocom na sjednici Nadzornog odbora SDP-a tek je posljednji u nizu fizickih incidenata izmedu hrvatskih politicara. Poprište obracuna «politickih pjetlica» obicno je Sabor, a posljedice su uglavnom benigne, mimo snažnog udara na ugled i taštinu.

U Saboru je sve i pocelo, još pocetkom devedesetih godina, kad je HDZ-ov zastupnik Ivan Bobetko, sin generala Janka Bobetka, torbom nasrnuo na Radoslava Tanjgu, zastupnika Srpske demokratske stranke. Tanjgino izlaganje na saborskoj sjednici bilo je dovoljno da Bobetko iz treceg reda saborskih klupa pogodi zastupnika za govornicom.

Nakon Bobetka, koji je za poprište obracuna izabrao samu sabornicu, u listopadu 1994. godine Drago Krpina je u saborskom kaficu napao clana predsjedništva Srpske narodne stranke Dragana Hinica. Hinic je govorio o srpskoj djeci i vjeronauku, pa ga je Krpina napao. U izmjeni udaraca Hinic je Krpinu pogodio u nos, pa je HDZ-ov zastupnik opisivao kako je u Saboru opet prolivena hrvatska krv.

U Saboru, ali ovaj put ponovo u sabornici, dogodio se 2001. godine napad Ljube Cesica Rojsa na Dina Debeljuha. Rojs je IDS-ovog tribuna zahvatio prstom po nosu dok je izlazio iz sabornice.

Da Sabor nije jedino pogodno mjesto za radikalizaciju politickog sukoba, pokazalo se 2007. godine, kad je u centru Sinja izbila svada i tucnjava izmedu HDZ-ovaca i SDP-ovaca. Razlog je bio banalan - SDP-ovci su objesili transparent u kojem je citiran dio clanka Washington Timesa u kojem se tvrdi da je Ivo Sanader najokorjeliji lažov Europe.

U lipnju 2008. u Sivericu kraj Drniša drniški vijecnik HSLS-a Dragan Bukarica fizicki i verbalno je nasrnuo na clana gradskog odbora HDZ-a Hrvoja Odaka i to zbog napisa oko dodjele jednog stana u Drnišu. Odak je zadobio lakše ozljede, Bukarica je prijavljen prekršajno.

Fizicki sukobi medu politicarima zabilježeni su i lani. Tako je u sijecnju 2009. godine svada izmedu predsjednika HDZ-a iz Plaškog Borisa Sliškovica i njegovog stranackog kolege Damira Šalova, prerasla u tucnjavu. Sve se zbivalo na zatvorenoj sjednici Opcinskog odbora HDZ-a, a morala je intervenirati policija. Neposredni povod bio je pozicioniranje na izbornim listama.


Podijeli: Facebook Twiter