Politicari osudili Tadicevo sudjelovanje na Croatia summitu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U prvim reakcijama povodom boravka predsjednika srbijanske Demokratske stranke (DS) i bivšeg predsjednika Srbije Borisa Tadica na u subotu završenom 7. Croatia summitu u Dubrovniku, u srbijanskoj politickoj javnosti to je ocijenjeno neprihvatljivim, dok analiticari ocjenjuju da u Tadicevom boravku na summitu nema niceg spornog, kao i da je rijec o poluprivatnom posjetu.

Aktualni srbijanski ministar unutarnjih poslova i mandatar za sastavljanje nove srbijanske vlade Ivica Dacic kazao je da je sigurno da nitko ne može odredivati kako ce se tko ponašati kada nije državni dužnosnik i da svatko ima pravo da privatno ili kao predsjednik stranke funkcionira na nacin koji smatra dobrim.

- Ja sam osobno više puta odbijao sudjelovanje na skupovima gdje su bili nazocni predstavnici takozvanih vlasti na Kosovu i Metohiji i zato mislim da stranke ne bi trebale imati razlicito ponašanje kada su na vlasti i kada su u oporbi, trebalo bi jasno definirati kakva nam je državna politika.

Mislim da se na ovaj nacin ništa ne dobija, samo se dao legitimitet (kosovskom premijeru) Hašimu Taciju, imajuci u vidu da protiv njega postoje sumnje da je umiješan u trgovinu (ljudskim) organima na Kosovu, rekao je Dacic.

Podsjetio je da se Tadic do sada mogao sresti s Tacijem mnogo puta, ocijenivši da za Tadica nije dobro što to radi sada.

- Ali to je njegova odluka, toj odluci nitko ne može ništa zamjeriti, ja ga ne kritiziram, ja samo onda predlažem da država onda razmotri svoju politiku. DS neka se izjasni koja je njihova politika, ustvrdio je Dacic i dodao da je to, ocigledno, privatni posjet Borisa Tadica i predsjednika DS-a, te da to više nije pitanje za njega, vec za DS.

Politicka stranka Nova Srbija, ocjenila je neprihvatljivim sudjelovanje Tadica na summitu u Dubrovniku, navodeci da je za Srbiju kao demokratsku državu veoma opasno i u suprotnosti s ustavom da je na medunarodnim skupovima, umjesto predstavnika institucija države, predstavljaju ''predsjednici stranaka koji se ocigledno još uvijek nisu pomirili s izbornom voljom gradana Srbije". (Hina, snimio Tonci Plazibat/CROPIX)


Podijeli: Facebook Twiter