Politicari ne zovu istarske glazbenike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izbori su pred vratima, vrijeme kada u pravilu stranke i koalicije dodatno odriješe kesu da bi uložile u promidžbu i privukle birace. U predizborne strategije osim tiskanja jumbo-plakata i snimanja spotova do sada je spadalo i angažiranje više ili manje poznatih glazbenih imena koja ce nastupati na predizbornim skupovima. Ovaj put, medutim, cini se da istarske glazbenike nitko ne zove da im sviraju i pjevaju, dok nam neki kažu da ne bi u tome pristali sudjelovati niti da iz stranackih stožera dobiju poziv.

Elegantno izbjegavanje

Doduše, Edi Maružin iz Gustafa kaže da su ih prije nekog vremena zvali iz Siska, i to ni više ni manje nego iz HSP-a. "Što cu ja tamo raditi u Sisku, i to još za HSP?", pita se Maružin, a i mi smo si postavili istu dilemu, no objašnjava nam da je taj angažman "elegantno izbjegao".

- Izgleda da smo svi mi muzicari popušili. Dok su nas trebali, svirali smo im, a danas kada više nije toliko važno, sistem je "Tko vas...", prica on, no kaže da je prije nekih sedam, osam mjeseci bilo govora da se spremaju izbori te su mu rekli da ce ga zvati, ali to se nije dogodilo.

"Pazi, 1993., '95., '97. bilo je važno imati na svojoj strani nekog od tih javnih licnosti, a danas kada je svima puna kapa valjda su i ti politicari skužili da je to bacanje love. Mislim, nije to bacanje za nas, glazbenike, ali ljudi su siti svega i pitanje je koliko netko od glazbenika može pridonijeti nekoj stranci da pobijedi", razmišlja voda Gustafa.

"Radio sam za IDS pa da me pozovu, otišao bih ponovo. To je zbilja dvosjekli mac - ti nešto dobiješ, zaradiš pa te poslije netko ima na piku jer si svirao za tu stranku. Na glasu sam u cijeloj Hrvatskoj kao neki IDS-ovac, ali s IDS-om nemam nikakve veze, osim što sam simpatizer Istre. Što ja znam, da me zove IDS i kaže: 'Dodi svirati pet koncerata za neku dobru lovu', sigurno bih pristao", otvoreno kaže Maružin.

U ime Tonyja Cetinskog odgovore smo dobili od njegove PR menadžerice Snježane Jerkovic iz agencije Nobilo i Cetinski koja kaže da Tony nije angažiran na ovim izborima.

Nije me nitko zvao, ali moren ja za svakega sviriti

- Nije me nitko zvao, vidim da je ovo lito dosta kriza, ali moren ja za svakega sviriti. Politicki sam neovisan, politika me ne zanima, ali ako zovu i plate, to cu odraditi kao svaku drugu gažu. Ako ki plati, cu sviriti, kratko i jasno odgovorio nam je Serdo Valic.

Nitko nije angažirao ni grupu Nola, no za razliku od Valica, pjevacica ove grupe Gabrijela Galant Jelenic kaže nam da bi morala jako dobro razmisliti kada bi ih netko i pozvao, no ne bi se odazvali pozivu baš bilo koje stranke.

- U to ne ulazim iz principa, jasna je i istarska jazzerica Tamara Obrovac, no na naše pitanje bi li se odzvala da je netko pozove, iskreno odgovara: "Nikad ne reci nikad. Prihvatila sam sudjelovati u kampanji za Ivu Josipovica zato što mi je kolega, što je isto s jedne strane politicki iskaz, ali je to bilo za Ivu Josipovica, covjeka, no to u principu izbjegavam", kaže Obrovac. Nitko joj od stranaka nije ponudio angažman, "a i tko ce meni ponuditi, kome treba jazz? Nikom ne treba jazz, to je za mene dobro", konstatira Obrovac.

Ne sviraju za stranke, samo rade svoj posao

- Necu na izborima svirati ni za koju stranku, kao što vec niz izbora ne sviram nikome, rezolutan je voda Atomskog skloništa Bruno Langer. Kaže da ga stranke ne zovu baš zato što znaju da ce od njega dobiti taj odgovor. Doduše, imao je ponuda, ali ne glazbenih vec su ga iz šest, sedam stranaka zvali da im bude nositelj lista.

- Ove godine ne bih svirao na izborima iz obiteljskih razloga, ali se nadam da ce se i kod nas razviti svijest o tome da glazbenici u velikoj vecini ne sviraju za stranke, nego samo rade posao od kojeg žive. Pjesme koje prenose poruke ljubavi i mira dobro su došle svugdje, pa i na predizbornim skupovima jer i stranke cine ljudi, a mi pišemo i pjevamo pjesme zbog ljudi, prica Bruno Krajcar, s kojim takoder nitko iz stranaka nije službeno kontaktirao.

Nitko nije zvao ni Alena Vitasovica koji kaže da je uvijek bio ljevicar, tako je glasao na izborima, a "pjevao je uvijek za sve koji su ga zvali, osim ako nisu bili previše desno orijentirani".

- Puno puta sam pjevao za IDS jer to je ipak moj kraj. SDP-ovac, socijalist sam po rodenju..., nastavlja Vitasovic, no prekidamo ga prisjecajuci se da se svojevremeno uclanio u HSP, koji se baš i ne može ubrojiti u lijeve stranke. "Nisam clan HSP-a, to je zajebancija. HSP je meni zadnja opcija u životu, ali i kad bi me zvao HSP i dao novac, pjevao bih za njegovu kampanju.

Ovo morate naglasiti - ne pjevam ni za jednu stranku, pjevam za novac koji nosim doma svojoj ženi i djeci. Ako me zove bilo tko, uvijek sam slobodan pjevati. Necu vikati na svojim koncertima: "Glasajte za ovog ili onog" nego cu pjevati "Jenu noc" i moje ljubavne pjesme. Ljevicar sam uvijek bio i bit cu.

IDS me uvijek ignorirao jer sam 1996. pjevao, ali u HDZ-ovoj kampanji, a ne za HDZ, pa me nakon toga ne zovu previše što je šteta, jer sam ipak domaci covjek, od ovuda, koji je u Zagreb donio istarsku rijec. Malo me zbog toga srce boli, a drugo je sve okej. Ako me bilo tko pozove, ja cu uvijek pjevati", kaže Vitasovic. (Mladen RADIC)


Podijeli: Facebook Twiter