Poligon za istraživanje i predstavljanje

Pino Ivančić
Pino Ivančić

Prezentacijom rezultata sedmodnevnog rada radionica zaključen je ovogodišnji 12. po redu festival "Sedam dana stvaranja". Završni program "Upravo stvoreno" započeo je otvaranjem izložbe fotografija "Što te neka?" -na njoj su predstavljeni radovi fotografske radionice koju je vodio Sven Stilinović, a njeni su se polaznici bavili temom: stari zanati-nadgradnja. Književna radionica i radionica pokreta koju su vodile Neva Lukić i Josipa Bubaš sa suradnicima Vesnom Stilinovićem i Trevorom Berownom, bavila se temom: riječ-tijelo-prostor.

Ova je radionica istraživala odnos teksta i tijela, jednog na drugo, te tih dvaju komponenti u odnosu na dani prostor, u ovom slučaju grad Pazin. Ivona Marendić i Ivana Lučić, polaznice kustoske radionice koju je vodio Eugen Borkovsky simbolično su, prezentacijom radova, otvorile izložbu dvaju autora Renate Papišta i Josipa Mijića. Slikarska radionica pod nazivom "Šenji V" koju je vodio Valter Černeka bavila se crtežom s tematskim naglaskom na istarski pejzaž i njegovu mutaciju. Mutacija se bilježila likovnim izrazom promišljajući društveni i duhovni aspekt istarskog krajobraza. Njihov je, zajednički, veliki crtež na kraju izložen na zidu Kaštela, na kojem je na kraju nestao pod mlazovima vode.

Radionica fizičkog tearta i akrobalansa koju su vodili Andrea Rašpolić, Ana Fazekaš i Aleksandar Đikić predstavila se izvedbom "Frankestein" u režiji Ane Fazekaš. Bilo je to uprizorenje u kojem scenu oblikuju tijela izvođača koja pokretom tvore precizne figure. Izvođači u njemu sudjeluju kao jedinstven organizam koji se bavi preispitivanjem opsesivnim odnosima ljubavi i mržnje, konstrukcije i destrukcije, te odgovornosti i neodgovornosti. Filmska radionica koju su vodili Lovro Čepelak i Zorko Sirotić predstavila je čak šest filmova koji su proteklih sedam dana nastali u Pazinu. Bili su to filmovi "Sestre" Vjere Orbanić, "Ćeš?" Petra Lukšića, "Path" Ane Sabolić, "Before awakening" Romine Dušić, "Galica" Ane Perčinlić, "Veo" Ivana Vinka i "Communicatio" Marka Modrića. Autori u svojim uradcima istražuju slobodna područja neomeđena uobičajenim pristupom filmu i konvencionalnim shvaćanjem filmskih ostvarenja, preispitujući uvriježena poimanja eksperimentalnog i dokumentarnog filma.

Za kraj je Pjero Peša, sudionik glazbene radionice koju je vodio Trevor Brown, predstavio je skladbu stvorenu iz zvukova pazinske prirode, a u izvedbi je koristio razne instrumente, glasove i tehnološka pomagala. Skladba se temelji na zvukovima koje je Peša snimio u Pazinu tijekom "Sedam dana stvaranja" koje je uskladio tako da se mogu iskoristiti kao glazbena kulisa u kazališnim, plesnim ili video izričajima.

Ovime je zaključeno 12. izdanje Festivala Sedam dana stvaranja koji je i ove godine privukao mnoge mlade ljude koji ne žele biti samo konzumenti umjetnosti već i njeni stvaratelji. Neki su od njih obrazovani u raznim umjetničkim područjima, a neki tek njeni zaljubljenici. Stoga svima njima ovaj festival omogućuje da se užive u zajedničku ulogu stvaratelja ili izvođača umjetničkog djela, pružajući im mogućnost da pri tomu istražuju, ne samo vlastite, autorske, kreativne mogućnosti već i potencijale recepcije umjetnosti u stvaralačkom, ali i životnom okruženju. U tom smislu festival Sedam dana stvaranja nastoji širiti horizont nekonvencionalnih umjetničkih praksi i u sredinama koje takvim izričajima ponekad nisu sklone, ali predstavljaju pogodan poligon za njihovo stvaranje i prezentaciju. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter