Poligon seli iz Rojca na Valelungu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osposobljavanje kandidata vozaca, nakon dogovora Grada i Autokluba "Pula-Rovinj", umjesto na platou ispred Rojca održavat ce se na Valelungi-Monumentima. Dogovor je prvenstveno proizašao iz namjere Grada da površinu u Rojcu pretvori u veliko parkiralište za 300-tinjak vozila, no odabrana lokacija platoa nekadašnje vojarne ne cini se idealnom zamjenom.

Spomenuti autoklub do sada je upotrebljavao prostor platoa Rojca i cuvarsku kucicu površine 55 cetvornih metara uz mjesecnu naknadu od cetiri tisuce kuna. S obzirom na to da se plato Rojca ureduje u parkiralište, autoklubu je ponudena nova lokacija - i to plato nekadašnje vojarne Valenunga-Monumenti, koji navodno zadovoljava uvjete osposobljavanja kandidata vozaca, a iako datum preseljenja nije još definiran ocekuje se da ce to biti za otprilike mjesec dana.

Autoklub treba urediti zemljište da bi ga priveo namjeni, a mjesecni najam u trogodišnjem ugovoru iznosi tisucu kuna.Ovakvo rješenje sasvim sigurno zadovoljava Grad, koji ce realizirati parkiralište u Rojcu, a autoklubu je pronadena nova lokacija, koja bi nakon uredenja trebala zadovoljiti potrebe škole.

Medutim, iako Valelunga-Monumenti ima prednosti, zbog udaljenosti i nepokrivenosti javnim gradskim prijevozom te, zasad, nepostojanjem sanitarnog cvora, nije idealan izbor za kandidate i njihovo osposobljavanje u odnosu na komoditet Rojca. Do sada je svaki Puljanin koji je želio postati osposobljeni vozac mogao prošetati do Rojca, a sada je u problemima kako do nove lokacije.

- Rješenje nije dobro i ne znam kako ce kandidati dolaziti na lokaciju. Doduše, u dogovoru smo i do sada znali dolaziti po kandidate, cinit cemo to vjerojatno i dalje, ali ne svaki put i ne kad je ispit. Do Valelunge ne voze autobusi, a nemaju svi kandidati mogucnost da ih netko doveze. Posebno teško bit ce kandidatima prilikom polaganja ispita, prvo trebaju voziti tri-cetiri kilometra do glavne ceste, zatim se tijekom gužvi, posebno ljetnih, ukljuciti u promet na Velom Vrhu pa kroz grad i ponovni problem ukljucenja na cestu za Valelungu, kaže nam jedan od instruktora (podaci poznati redakciji).

Ne vidi drugog rješenja osim u snalažljivosti kandidata. Istice da se ljudi na sve naviknu pa ce tako i na ovu promjenu, te smatra da troškovi autoškole zbog promjene lokacije nece rasti.

Zanimljivo, na kraju nove odluke o dodjeli lokacije na Valelungi-Monumentima istaknuto je da se u slucaju neproduljenja ugovora nakon tri godine ili u slucaju prijevremenog raskida ugovora o uporabi Grad Pula obavezuje dati na uporabu drugu lokaciju za potrebe uredenja i korištenja poligona za osposobljavanje kandidata vozaca. Ovakvo što prvenstveno se može tumaciti kroz projekt elitnog turizma "Brijuni rivijera" koji zahvaca ovo podrucje, pa ce autoškola vjerojatno samo privremeno boraviti na Valelungi.


Podijeli: Facebook Twiter