Policiju potrebno približiti građanima

Ines Krajčak i Dragutin Cestar na manifestaciji u povodu Dana policije
Ines Krajčak i Dragutin Cestar na manifestaciji u povodu Dana policije

Dan policije i njihovog zaštitnika sv. Mihovila obilježen je zanimljivim programima koji su se održavali u Puli na Narodnom trgu kod gradske tržnice i Carinskom gatu. Brojim zainteresiranim građanima predstavili su se gotovo svi rodovi policije - interventna, prometna, protueksplozivni odsjek, odsjek prevencije, očevida i krim-tehnika.

Mališane prvih razreda osnovnih škola najviše oduševila prezentacija borbe interventnih policajaca, koja je popraćena uzdasima i gromoglasnim pljeskom, one starije zanimalo je kako mogu zaštititi svoju imovinu - automobil, kuću, garažu ili vikendicu.

Stoga su se na štandu odsjeka prevencije, razgledavajući specijalni provalnički alat poput "topa", "češlja", "ruskog ili Hobbsovog ključa" pomno raspitivali kakvu bravu kupiti, je li im potreban alarm… Svima je zanimljiv bio i policijski pas Pit koji je, unatoč gužvi, uredno i strpljivo demonstrirao vježbu pronalaska eksplozivnih naprava.

Prigodnu manifestaciju posjetila je i zamjenica ministra unutarnjih poslova Ines Krajčak u pratnji novog načelnika Policijske uprave istarske Dragutina Cestara. Kako nam je rekla, ovakve su manifestacije značajne da bi se ostvario što bolji odnos policije i građana te potaknulo njihovo povjerenje.

Na upit koji problemi najviše muče istarsku policiju Krajčak je odgovorila da je to nedovoljan broj policajaca u ljetnim mjesecima, kada je Istri potrebna ispomoć iz dugih policijskih uprava jer se broj ljudi u županiji višestruko poveća. S obzirom na veliki broj stranaca, u ljetnim mjesecima treba poraditi, navela je, i na boljem poznavanju stranih jezika svih policijskih službenika.

Na Carinskom gatu građanima se predstavio Odsjek pomorske policije - od policijskih brodova, ronilačkih odijela i opreme pomorske policije pa sve do zaštićenih morskih vrsta. (B. PETROVIĆ; snimio M. MIJOŠEK)

Počast poginulim policajcima

Uz Dan policije predstavnici Grada Rovinja, koordinacije udruga iz Domovinskog rata i SABA-e položili su svijeće i cvijeće na središnji križ gradskog groblja Laste. Tom je prigodom predsjedavajući koordinacije Vlado Sau podsjetio na događaje sa početka Domovinskog rata, kada je policija prva djelovala u zaštiti građana i imovine.

Naglasio je da su u ratu svoje živote izgubili brojni policajci, a kao pripadnici Hrvatske vojske i Rovinjci Tomislav Brstilo, Toni Godena, Stjepan Herbut i Darko Rušanac.
(A. P.)

 


Podijeli: Facebook Twiter