Policijski nacelnici vraceni na stara mjesta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dva dana nakon što je sindikat PU istarske poslao USKOK-u kaznenu prijavu protiv nacelnika PU istarske Mladena Blaškovica, Dragutin Cestar i Mladen Grozdanic 28. su rujna vraceni na svoja stara radna mjesta, može se zakljuciti iz pismenog odgovora na naš upit koji je potpisala Suzana Sokac.

odgovoru piše da je Odbor za državnu službu "poništio rješenja o premještaju predmetnih policijskih službenika tako da su na snazi ostala stara rješenja, odnosno rješenja prije premještaja. Policijska uprava istarska je navedena rješenja zaprimila 22. rujna 2011. godine te ih je urucila putem opunomocenika, odvjetnika iz Pule, predmetnim djelatnicima koji su ih i zaprimili 28. rujna 2011. godine, tako da su istog dana postala izvršna rješenja koja su bila na snazi prije premještaja.

Dakle, predmetni djelatnici su 28. rujna 2011. godine vraceni na stara radna mjesta te su time provedena rješenja Odbora za državnu službu".

Na naš dodatni upit što ce sad biti s Damirom Fableom, koji je zamijenio Cestara, te s Goranom Strnišcakom, koji je zamijenio Grozdanica, Sokac odgovara da ce o tome odlucivati Ministarstvo unutarnjih poslova, a ne PU istarska.

Po njezinim rijecima, u 2010. godini u PU istarskoj ukupno je 181 policijski djelatnik premješten i rasporeden na druga radna mjesta i izvan nje. Sokac kaže da su medu njima Cestar i Grozdanic.

"U postupku premještaja svih, pa tako i predmetnih policijskih službenika (Cestara i Grozdanica op.a.) primjenjivani su isti zakonski propisi, odnosno Zakon o policiji, clanak 102., koji propisuje da radi potreba službe policijski službenik može biti premješten na drugo radno mjesto u sklopu njegove strucne spreme, u istoj ili drugoj ustrojstvenoj jedinici Ministarstva, u istom ili drugom mjestu rada", piše Sokac.

Podsjetimo, Cestar je s mjesta nacelnika Sektora kriminalisticke policije 3. svibnja prošle godine privremeno premješten na radno mjesto voditelja Odsjeka za osiguranja, preventivu, metodologiju rada i strucno usavršavanje policije, a Grozdanic s mjesta nacelnika Odjela organiziranog kriminaliteta na radno mjesto policijskog službenika za nadzor i planiranje - za prevenciju. Tada je premješten i Enes Becic s radnog mjesta nacelnika Odjela opceg kriminaliteta Sektora kriminalisticke policije na radno mjesto u ekipu za ocevide.

Sva trojica su se na rješenja o premještaju žalila te je svaki put odbor njihove žalbe prihvatio. Cak i kada su ta rješenja postala pravomocna, djelatnici u stvarnosti nisu preuzeli svoja radna mjesta. Na koncu je Enes Becic pocetkom srpnja ove godine vracen na svoje radno mjesto te je i obavljena primopredaja poslova, dok kod Cestara i Grozdanica to nije bio slucaj.

Sindikat PU istarske je 26. rujna USKOK-u podnio kaznenu prijavu protiv nacelnika Blaškovica zbog višekratnog nepostupanja po rješenjima Odbora za državnu službu te zbog odbijanja da rješenje uruci djelatnicima, njihovim opunomocenicima i povjereniku sindikata Alenu Janicicu. (S. PERŠIC, S. BODLAJ IVAŠIC)


Alen Janicic: Radi se o diskriminaciji
- Rješenja odbora Cestaru i Grozdanicu urucena su 28. rujna i oni su vraceni na radna mjesta, ali u stvarnosti ne obavljaju te poslove jer nije obavljena primopredaja poslova izmedu njih i onih koji su sjedili na njihovim radnim mjestima, buduci da su ovi na godišnjem odmoru.

Primopredaja se mogla obaviti, ali je ocito da Policijska uprava istarska i dalje odbija postupiti po zakonu. Sasvim je jasno da se radi o diskriminaciji Cestara i Grozdanica u odnosu na Becica, jer je rijec o istoj pravnoj stvari. Njemu je omoguceno rukovodenje, upravljanje i pravo potpisa u Odjelu opceg kriminaliteta, dok se drugoj dvojici to uskracuje.

Ocekujem da cemo tu stvar na sastanku u Ministarstvu, koji cemo održati u roku od tjedan dana, mirno riješiti, rekao nam je Alen Janicic, sindikalni povjerenik u Policijskoj upravi istarskoj.


Podijeli: Facebook Twiter