Policijska uprava seli iz Pule u Rijeku?

Sjedište PU istarske u Puli (N. LAZAREVIĆ)
Sjedište PU istarske u Puli (N. LAZAREVIĆ)

Tragom informacije o mogućem ukidanju Policijske uprave istarske koja bi trebala postati dijelom PU-a Zapadna Hrvatska sa sjedištem u Rijeci, pokušali smo doznati je li na pomolu još jedno preseljenje državne institucije u susjednu županiju.

Sjedišta pojedinih državnih institucija već prebačena u Rijeku, primjerice Carinska uprava, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, Trgovački sud, dok je Elektroistra sjedište ipak uspjela zadržati u Istri.

Informacije smo zatražili od glasnogovornika MUP-a Dušana Miljuša, a zanimalo nas je hoće li se određena radna mjesta ukidati? On je samo potvrdio je da se na ovu temu između ostalog razgovaralo na sastanku predstavnika MUP-a i sindikata još krajem studenog te nas uputio na priopćenje na MUP-ovim službenim stranicama gdje se navodi da su "ove aktivnosti usmjerene ka funkcionalnijoj organizaciji sustava, tako da se umjesto dosadašnjih 20 policijskih uprava ustroji manji broj teritorijalno okrupnjenih policijskih uprava, dok bi umjesto sjedišta dosadašnjih policijskih uprava bili ustrojeni županijski policijski centri".

Budući broj policijskih postaja, navodi se, utvrdio bi se u odgovarajućoj fazi izrade Uredbe o unutarnjem ustrojstvu MUP-a. Planiranom reformom planira se smanjiti broj ustrojstvenih jedinica, a samim time i broj rukovodećih radnih mjesta u korist tzv. izvršiteljskih. Pritom bi se, navode u MUP-u, zaposlenici s rukovodećih i drugih radnih mjesta koja se ukidaju rasporediti na druga radna mjesta sukladno svojim kompetencijama.

- Ne treba nam još veća centralizacija jer zemlja je već dovoljno centralizirana, komentirao je župan Valter Flego, upitavši zbog čega institucije koje trebaju pružati usluge u Rijeci ne bi imale sjedište u Istri. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter