Policiji prijavljeno trovanje životinja

Psa bi uvijek trebalo držati na povodcu ili na oku (Arhiva)
Psa bi uvijek trebalo držati na povodcu ili na oku (Arhiva)

Pas mješanac Bella, koji se prekjučer otrovao prilikom uobičajene šetnje s vlasnikom na ulazu u marinu Veruda, iz pravca Pješčane Uvale, nakon velikih je muka spašen i osjeća se dobro, doznajemo iz Veterinarske ambulante Hajster, a nakon što smo na društvenim mrežama našli vijest i upozorenje drugim vlasnicima kako se i njihovi ljubimci ne bi našli u istoj pogibeljnoj situaciji. Henri Hajster, vlasnik ambulante u kojoj je Belli pružena pomoć, rekao nam je da bez uzorka sadržaja Bellinog želuca ne može utvrditi uzrok trovanja, odnosno reći radi li se doista o otrovu u klasičnom smislu, pokvarenoj hrani, nekom insektu ili nečem drugom.

Postoji li osnova za sumnju da je netko namjerno postavio otrov provjerili smo i u Policijskoj upravi istarskoj. Glasnogovornica Nataša Vitasović nam je rekla da su prekjučer zaprimili dvije dojave građana s područja Pješčane Uvale, koje ukazuju na moguće trovanje životinja te da policija utvrđuje činjenice. Tako je, kaže 18-godišnjakinja prijavila da je njena mačka uginula iz neutvrđenih razloga u razdoblju od 9. do 11. veljače, a 52- godišnjakinja je svog psa, kojemu je pozlilo, odvela veterinaru koji je posumnjao u trovanje. Pas, nažalost, nije preživio.

Veterinarska inspektorica Lovorka Tomičić nije imala saznanja o ovim slučajevima. Naglasila je, međutim, da je to dobra prilika za podsjećanje vlasnika da u šetnji svog psa uvijek moraju imati na povodcu ili bar na oku, kako bi ga mogli spriječiti da se približi sumnjivim predmetima ili pravovremeno reagirati ukoliko nešto pojede. Slično nam je rekao i veterinar Hajster.

- Ako primijetite da vaš pas počinje nekontrolirano sliniti, povraćati, tresti se, grčiti ili nekoordinirano se kretati, istog trena trebate nazvati veterinara i psa hitno odvesti u ambulantu. U takvim je slučajevima svaka minuta dragocjena. Brzom reakcijom ćete psa poštedjeti bespotrebne patnje i veterinaru omogućiti da efikasnije djeluje, poručio je Hajster. (K. F.)


Podijeli: Facebook Twiter