Policiji i ministarstvima zabranjeno u Nauticu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi pokušaj primopredaje novigradske marine Nautica završio je neuspješno, a iduci je korak prisilno uvodenje u posjed njenog novog koncesionara - društva Sigma Poslovodstvo u vlasništvu Hypo Leasinga Kroatien, koji je kreditor ove investicije (luke nautickog turizma s hotelom) neslužbeno procijenjene na 21 milijun eura.

U marinu je u ponedjeljak pokušalo uci povjerenstvo koje je ministar mora, prometa i infrastrukture imenovao slijedom odluke hrvatske Vlade od 16. rujna o prijenosu koncesije s društva Civitas Nova d.d. na novog ovlaštenika Sigma Poslovodstvo d.o.o. radi namirenja tražbine založnog vjerovnika Hypo Leasing Kroatien, s rokom za dobrovoljnu primopredaju od 60 dana.

No, njegovi clanovi - predstavnici MUP-a, Ministarstva financija, Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uredenja i graditeljstva te dva predstavnika Ministarstva mora, prometa i infrastrukture - nisu uspjeli doci dalje od ulaza zatvorenog željeznom ogradom s lancem i lokotom, iza kojeg su se nalazili zaštitari koji, iako u manjem broju, vec duže vrijeme osiguravaju ulaz, a odnedavno propuštaju samo vlasnike brodova.



Kako doznajemo od glasnogovornice Ministarstva mora Marine Halužan, odvjetnik Frano Gavranic u svojstvu punomocnika društva Civitas nova d.d. i Civitas nova d.o.o. odbio je uvesti povjerenstvo unutar prostora luke da bi se mogla obaviti primopredaja pravdajuci se time da u luci postoji imovina u vlasništvu navedenih tvrtki. Ministarstvo mora ce stoga predložiti Vladi da donese rješenje o izvršenju odluke o prijenosu koncesije da bi novi ovlaštenik koncesije mogao biti uveden u posjed luke nautickog turizma prisilnim putem.

Prema odluci Vlade, Sigma Poslovodstvo preuzima sva prava i obaveze iz ugovora o koncesiji pomorskog dobra u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja luke posebne namjene - luke nautickog turizma u Novigradu od 16. lipnja 2003. Ta ce tvrtka koristiti koncesiju do namirenja osigurane tražbine od 139,62 milijuna kuna, odnosno najdulje do 3. sijecnja 2022. Po namirenju tražbine založnog vjerovnika Hypo Leasinga Kroatien Ministarstvo mora brisat ce zaloge upisane u njegovu korist u upisniku koncesija na pomorsko dobro, stoji takoder u odgovoru glasnogovornice.

Istražujuci što se tocno marini dogodilo u ponedjeljak, kad je na njenom ulazu primijecena grupa ljudi, prisutnost veceg broja zaštitara, a u gradu i policijske ophodnje, obratili smo se i novigradskom gradonacelniku Anteu Milosu, buduci da je Grad 20-postotni suvlasnik tvrtke Civitas nova d.o.o. koja je osnivac Civitas nove d.d.

"Nikakvu službenu obavijest nismo dobili i sve što u ovom trenutku u Gradu znamo je da je Vlada dala suglasnost za prijenos koncesije i da je hotel u marini zatvoren", rekao je Milos. Od Valtera Opašica iz PU istarske doznajemo pak samo da su u Novigradu bile prisutne redovne policijske ophodnje i da se ništa izvanredno nije dogadalo.

Kako smo u više navrata pisali, Hypo Leasing Kroatien je predložio stecajni postupak nad Civitas Novom i zatražio prijenos državne koncesije na novu tvrtku u svom vlasništvu radi osiguranja kredita izdanog za izgradnju tog nautickog centra. Stecajni je postupak otvoren pocetkom svibnja.

"Visoki trgovacki sud u Zagrebu je temeljem žalbe zakonskog zastupnika Civitas Nove, Diega Bana, ukinuo rješenje o otvaranju stecaja i vratio predmet na ponovno odlucivanje. Prvostupanjsko tijelo - Trgovacki sud u Zagrebu, odbacilo je zatim prijedlog za otvaranje stecajnog postupka rješenjem od 1. rujna", rekao nam je stecajni upravitelj Maroje Stjepovic.

Detalje o dogadajima koji su uslijedili pokušali smo provjeriti kod Diega Bana, koji je jedini clan Uprave Civitas Nove d.o.o., kao i nove tvrtke koju je ova krajem svibnja osnovala - Civitas Nove Jedan d.o.o. No, nakon što je potpisanu novinarku pitao odakle joj njegov broj mobitela, na što nije dobio odgovor, zahvalio je na pozivu i prekinuo razgovor.

Prije nekoliko mjeseci austrijski mediji su pisali o poteškocama koje hrvatska Hypo Alpe-Adria banka ima s preuzimanjem koncesije, a spominjan je i Herald Fischl, visoki dužnosnik nekadašnje stranke pokojnog Jorga Haidera. Njegova tvrtka Fischl Handelsgesellschalft iz Graza je, prema tim napisima, otkupila vecinski udio u Civitas Novi u stecaju.

Dnevni list Der Standard tada je pisao o Fischlovim nastojanjima da uspori prenošenje koncesije na Hypo, a istovremeno je spominjao i optimistican službeni stav te banke iz koje je proizašla i informacija da je prijenos vec dogovoren s predstavnicima hrvatske Vlade.


Podijeli: Facebook Twiter