Policija želi protjerati transrodnu osobu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Postupanje policije u slucaju transrodne osobe s Filipina kojoj je u Hrvatskoj odbijen zahtjev za azil naljutilo je i ogorcilo predstavnice Lezbijske grupe Kontra cija je koordinatorica Sanja Juras pozvala na "hitno zaustavljanje kršenja ljudskih prava".

Prava drama, kako je opisuju aktivisti za ljudska prava, pocela je još u utorak kada je filipinski državljanin - koji je formalno i u dokumentima još uvijek muškarac, ali se osjeca kao žena i u Hrvatskoj je u vezi s jednim hrvatskim državljaninom - pozvan u policijsku postaju.

Buduci da joj je odbijen zahtjev za azil, policija je ocijenila da je u prekršaju i da ce protiv nje biti podnesen prekršajni prijedlog zbog nezakonitog boravka u Hrvatskoj.

Pred prekršajnim sucem Filipinka je iznijela svoju obranu, a njezina braniteljica predocila je dokumente da se ne radi o nezakonitom boravku jer je osoba tražila odgodu izvršenja rješenja o azilu do odluke upravnog suda kojem se žalila, pojašnjava Sanja Juras.

- Sudac je odlucio da ce okrivljenu pustiti da se brani sa slobode, zabranio joj je napuštanje Hrvatske, oduzeo putovnicu i propisao obvezu odazivanja na sudske rasprave. No, policija ju je na sudskom hodniku ponovno zadržala, oduzela joj slobodu i odvela je u Ježevo, istaknula je Juras.

Ona smatra da si je policija "uzela pravo da na štetu stranke promijeni odluku suda i da je protjera iz Hrvatske" te dodaje da je "nezamislivo da policija derogira odluku suda".

Iz PU zagrebacke potvrdili su da je predmet obrade 34-godišnji filipinski državljanin. Njega su jucer ujutro doveli pred prekršajnog suca, a nakon što ga je on pustio uz mjeru opreza, a radi se o oduzimanju putnih isprava, ponovno je uhicen i doveden u Prihvatni centar za strance u Ježevu.

Policija je paralelno odredila upravnu odluku o deportaciji, koja joj je omogucena Zakonom o strancima. Zašto je policija odlucila odraditi ovako posao, iz PU zagrebacke nisu mogli ili nisu željeli objasniti.

- Ocekujemo da se hitno zaustavi to kršenje ljudskih prava i da se uvaži odluka suda, porucila je, pak, Sanja Juras koja je najavila da ce se obratiti i Europskom sudu za ljudska prava.


Podijeli: Facebook Twiter