Policija zbog afere Patria u Uredu predsjednika?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar obrane Ante Kotromanovic izjavio je danas da je njegovo ministarstvo poslalo Državnom odvjetništvu sve dokumente vezane za istragu slucaja »Patrija« i da ocekuje da se utvrdi je li pri kupnji finskih oklopnih vozila bilo podmicivanja hrvatskih dužnosnika.

»Ministarstvo suraduje s DORH-om i dostavili smo im sve dokumente. Vidjet cemo je li to cist posao ili nije«, odgovorio je na novinarski upit Kotromanovic na konferenciji o clanstvu Hrvatske u NATO-u.

Dodao je kako odvjetništvo zasad nije zatražilo razgovore sa službenicima ministarstva o okolnostima kupnje 84 oklopna vozila tvrtke »Patrija«, ciji su menadžeri navodno podmitili hrvatske dužnosnike.

Nacelnik glavnog stožera general pukovnik Drago Lovric rekao je kako on »nije prava osoba da mu se postavlja pitanje o 'Patriji'«, ali je istaknuo da su vozila te tvrtke potrebna Hrvatskoj vojsci. »To je vozilo dobro, oružane snage su s njime zadovoljne i ono im je potrebno«, rekao je Lovric.

Mediji su objavili da je kriminalisticka policija na zahtjev USKOK-a u istrazi o navodnom mitu pri kupnji oklopnih vozila finske Patrie »ušla« u Ured predsjednika.

Istražitelji su navodno zatražili knjigu ulazaka na Pantovcak kako bi provjerili navode Wolfganga Riedla, posrednika finske Patrije pri prodaji vojnih oklopnih vozila u Sloveniji i krace vrijeme u Hrvatskoj, o susretima u Uredu predsjednika u vrijeme kad se odlucivalo o nabavi oklopnjaka.

Riedl je u svom iskazu navodno istražiteljima naveo imena osoba u Hrvatskoj kojima je dao mito, a nakon toga hrvatski istražitelji krenuli su u provjeru tih navoda i prema Uredu predsjednika. U vrijeme odlucivanja o kupnji Patrijinih vozila, vrijednih 112 milijuna eura predsjednik države i vrhovni vojni zapovjednik bio je Stjepan Mesic.

Savjetnik za obranu bivšeg predsjednika Stjepana Mesica i clan povjerenstva koje je na natjecaju 2007. odabralo ponudu finske Patrie za kupnju oklopnih vozila Vlatko Cvrtila izjavio je danas da je natjecaj bio transparentan te da je odluka donesena bez ikakvih pritisaka, na temelju rezultata testiranja ponudenih vozila i njihove cijene.

»Testiranja su pokazala da su Patrijina oklopna vozilo bila bolja od konkurencije, a i njihova ponuda bila je jeftinija za 35 milijuna eura pa ne vidim kako smo mogli donijeti ikakvu drugu odluku nego odabrati finskog proizvodaca«, kazao je Hini Cvrtila kojemu je »logicno« da istražitelji provjeravaju iskaze svjedoka u istrazi slucaja 'Patrija' koji su pokrenule finske vlasti, zbog sumnje da su osobe iz te tvrtke podmicivale državne dužnosnike u Sloveniji i Hrvatskoj kako bi pobjedili na natjecajima za kupnju njihovih borbenih vozila. Hrvatska je 2007. za 112 milijuna eura kupila 84 vozila tog proizvodaca.

»Zahtjev policije da im Ured predsjednik dostavi knjigu posjeta kako bi se utvrdilo tko je i kada dolazio na Pantovcak vezano uz taj posao i kako bi se provjerile tvrdnje svjedoka meni je vrlo logican«, kazao je Cvrtila komentirajuci nagadanja medija da hrvatski istražitelji od Ureda predsjednika traže knjigu ulazaka na Pantovcak kako bi provjerili navode Wolfganga Riedla.

Rijec je o posredniku finske Patrije pri prodaji vojnih oklopnih vozila u Sloveniji i krace vrijeme u Hrvatskoj koji je u svom iskazu navodno istražiteljima naveo imena osoba u Hrvatskoj kojima je dao mito, a nakon toga hrvatski istražitelji krenuli su u provjeru tih navoda.

Cvrtila se ne sjeca Riedla, no ostavlja mogucnost da je bio clan nekog veceg izaslanstva koje je posjetilo Pantovcak.

»No, to što je on dolazio ne mora ništa znaciti i temeljem toga se ne može zakljuciti da je bilo nepravilnosti«, kazao je bivši Mesicev savjetnik koji je uvjeren da je odluka o odabiru Patrije bila najbolja.

»Sve je bilo fer i korektno i nije bilo nikakvog pritiska da se donese odluka koja bi odudarala od onoga što se pokazalo na testiranju vozila, a to je da su Patrijina vozila pokazala najbolje rezultate na testiranjima i da je ponuda finske tvrtke bila najjeftinija«, istaknuo je Cvrtila koji je bio u sedmeroclanom povjerenstvu koje je imenovala Vlada.

On se slaže da sve treba ispitati i utvrditi jer, kako je rekao, ostavlja mogucnost da je netko sebi prepisao zasluge sklapanja posla i naknadno od Patrije tražio nekakvu naknadu.


Podijeli: Facebook Twiter