Policija zauzela favele u Riju de Janeiru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sigurnosne snage u nedjelju su zauzele sve favele (siromašne četvrti) u Riju de Janeiru koje su bile pod kontrolom krijumčara droge, u prvoj akciji "uspostave mira" nakon što je nedavno policija ubila jednog zidara.

Oko 370 pripadnika elitnih policijskih postrojbi, uz potporu vojnih oklopnih vozila, zauzelo je devet favela u Linsu de Vasconcelosu, na sjeveru grada, izvijestio je AFP.

Oko 1.000 pripadnika sigurnosnih snaga (vojska, vojna i temeljna policija) sudjelovalo je u toj akciji koja je počela u 6 sati po mjesnom vremenu (11 sati po srednjoeuropskome).

Nije ispaljen nijedan metak. Nakon što je okružila favele, policija je počela pretraživati kuće i ispitivati osumnjičenike.

Policijska postrojba za uspostavu mira (UPP), kako zovu policiju koja je raspoređena u zauzetim favelama, treba se učvrstiti na tom području na kojemu živi oko 15.000 ljudi. Trideset četiri takve postrojbe već postoje, a vlasti planiraju osnovati još pet novih do ljeta 2014.

Ovog su tjedna desetorica policajaca uhićena pod optužbom da su nasmrt pretukla zidara Amarilda de Souzu čije su tijelo zatim sakrili. Po istrazi policije, sigurnosne su snage zlostavljale još dvadeset dvije osobe da bi iznudile informacije o krijumčarenju droge u toj faveli. Više prosvjeda organizirano je da bi se od nepopularnog guvernera Rija Sergija Cabrala zatražile informacije o sudbini zidara.

Nepoznata količina droge i spremnika za puške zaplijenjena je u toj faveli gdje su prošlog tjedna u sukobima s policijom poginula dvojica preprodavača droge. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter