Policija zaustavila prosvjednike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstavnici seljackih udruga iz Osjecko-baranjske županije, koje nisu potpisale jucerašnji sporazum s ministrom poljoprivrede Petrom Cobankovicem, okupili su se oko 12 sati u središtu mjesta Branjin Vrh kod Belog Manastira te krenuli prema granicnom prijelazu Duboševica s Republikom Madarskom.

Najavljeni skup seljaka-prosvjednika na granicnome prijelazu Županja-Orašje, najavljen za 11.55 sati, nije održan jer su policijske snage blokirale sve pristupne ceste koje vode prema državnoj cesti Vinkovci - Županja - državna granica.

Od organizatora prosvjeda Tomislava Pokrovca, dopredsjednika vukovarsko-srijemskoga Hrvatskoga seljackog saveza, doznaje se da je policija blokirala pristupne ceste i prema drugim granicnim prijelazima u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

»Ovo je sramota«, rekao je Pokrovac i ocijenio cjelokupno stanje dramaticnim. Objasnio je da su prosvjednici blokirani te kako ima dojava da policija po selima traktoristima ne dopušta da izidu iz vlastitih dvorišta.

»Što smo mi pred našom policijom? Koga od nas Karamarko brani? Jesmo li mi državni neprijatelji?« zapitao je Pokrovac te dodao da su prosvjednici neposredno uoci prosvjeda dobili obavijest da im se ne dopušta blokada granica. Pritom je pokazao dokument koji vukovarsko-srijemskome Hrvatskome seljackom savezu dopušta prosvjed, a koji je izdan i prije zakonskog roka od 48 sati prije prosvjeda.

Pokrovac je rekao da je policija blokirala oko 500 prosvjednika s traktorima na podrucju Vukovarsko-srijemske županije, a oko 500 traktorista je obavijestio da ne izlaze na prosvjed. Pohvalio je korektan odnos djelatnika vukovarsko-srijemske Policijske uprave i njezina nacelnika Josipa Grcanca prema seljacima.

Nacelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec izjavio je danas, pak, da nigdje na podrucju tri slavonske policijske uprave na kojima prosvjeduju clanovi pojedinih seljackih udruga nisu blokirani granicni prijelazi niti promet na državnim magistralnim cestama.

Borovec je rekao Hini da policija za sada nema nikakvih znacajnijih problema na podrucju tri policijske uprave te da prosvjeduje za sada nepoznat broj prosvjednika na oko 150 traktora. Izrazio je zadovoljstvo cinjenicom da je policija osigurala protocnost u medunarodnom i domacem prometu.


Podijeli: Facebook Twiter