Policija: Zaštitite se sami od provalnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Projekt Policijske uprave istarske "Zaštitimo svoju imovinu", ciji je glavni cilj potaknuti gradane da se dodatno zaštite od krade i provala u domove, predstavljen je u ponedjeljak u PU istarskoj.

U projekt se krenulo zbog velikog broja kaznenih djela imovinskog karaktera tijekom prošle godine, kada se broj krada i provala popeo na 4.288. U 2011. zabilježeno je 1.857 kaznenih djela krade i 2.128 kaznenih djela teške krade, od cega 1.843 teških krada provaljivanjem.

- Prošle godine PU istarska je zabilježila ukupno 7.015 kaznenih djela, od cega 5.001 opceg, odnosno imovinskog kriminaliteta, stoga je vidljivo da su upravo provale i krade znatno zastupljene, rekla je na konferenciji za novinare Alica Jakupovic Rosic iz Odjela za prevenciju PU istarske.

Napomenula je da su upravo domovi gradana najcešca meta provala i krada pa je projekt takoder usmjeren na podizanje osjecaja sigurnosti u ugroženim podrucjima. Rekla je da nije ugodno doživjeti provalu jer nakon toga više ništa nije isto, ljudi se osjecaju nesigurno. Šteta od provala i krada u domovima, kako je rekla Jakupovic Rosic, posljednjih je godina iznosila oko pola milijuna kuna godišnje, da bi samo u prvih šest mjeseci prošle godine štete od provalnih krada iznosile 1.054.450 kuna.

- Odlucili smo stoga krenuti u projekt u koji je, osim gradana i 38 kontakt-policajaca, ukljucena i lokalna zajednica, odnosno mjesni odbori, Vijece za komunalnu prevenciju, mediji i zaštitarske tvrtke, rekla je Rosic Jakupovic te istaknula da ce se gradani o samozaštiti od provale u svoje domove educirati na sastancima MO-a i Vijeca za komunalnu prevenciju te putem infopunktova i anketa.

Takoder, gradane ce na samozaštitu podsjecati policija, koja ce im na nezakljucana vrata ili nezatvorene prozore ostavljati takozvane visilice - letke s porukom: "Ovo je mogao biti lopov".

Rosic Jakupovic pozvala je gradane da se prisjete sitnih, ali korisnih savjeta poput onih da ne ostavljaju kljuceve pod tepih ili na neko drugo dostupno mjesto, da obavijeste susjede ukoliko su na putu te da ne ostavljaju otvorene prozore. S prvim aktivnostima krece se u veljaci, a nakon provodenja projekta ocekuje se smanjenje broja kaznenih djela imovinskog karaktera za barem pet posto. (Nera SOFTIC)


Podijeli: Facebook Twiter