Policija: Uz oružni list treba i liječničko uvjerenje

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Budući da je od lipnja na snazi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o oružju, Policijska uprava istarska upozorava građane na obveze i sankcije uslijed njihovog neispunjavanja. Naime, građani koji imaju registrirano oružje na temelju oružnog lista za držanje ili držanje i nošenje oružja, a nikada nisu obavili zdravstveni pregled za držanje i nošenje oružja, dužni su ga obaviti do 5. lipnja 2013. godine.

Uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti ne smije biti starije od tri mjeseca, a policija će protiv građana koji ne prilože uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti za držanje i nošenje oružja podnijeti  optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu. Za navedeni prekršaj predviđena je novčana kazna u iznosu od 3.000 do 15.000 kuna te zaštitna mjera oduzimanja oružja i streljiva, upozoravaju iz PU istarske te napominju da se uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti izdaje s rokom važenja od pet godina.

Građani koji imaju registrirano oružje dužni su do 5. prosinca 2012. izvijestiti policijsku upravu ili policijsku postaju o izabranom liječniku primarne zdravstvene zaštite. Građani koji imaju registrirano oružje, a promijene izabranog liječnika, dužni su o toj promjeni u roku od 60 dana izvijestiti policijsku upravu, odnosno postaju. Građanima koji to ne učine ukinut će se oružni list, a oružje će se im, se sukladno Zakonu o oružju, oduzeti.

Obavijesti o izabranom liječniku primarne zdravstvene zaštite ili njegovoj promjeni građani mogu dostaviti osobno u policijsku upravu, odnosno policijsku postaju ili telefonom čiji se brojevi mogu pronaći na www.istarska.policija.hr, u pisanom obliku poštom ili e-mailom na [email protected].

Oni koji posjeduju zračno oružje čija je kinetička energija 10,5 J ili veća, ili je brzina projektila 200 m/s ili veća i kalibra većeg od 4,5 mm te oružje s tetivom čija je sila natega veća od 450 N, koje se prema Zakonu o oružju smije držati bez odobrenja, dužni su ga prijaviti policijskoj upravi ili postaji do 5. lipnja 2013.

Građani koji ne prijave ovu vrstu oružja u propisanom roku kaznit će se novčanom kaznom od 5.000 do 15.000 kuna te će im biti oduzeto.

Zakonom o oružju (NN br. 63/07) ukinut je oružni list za držanje oružja kao uspomene, a građani kojima je izdan dužni su do 5. lipnja 2013. oružje onesposobiti te ga zadržati ili predati Republici Hrvatskoj bez naknade.

Osobe koje nedozvoljeno posjeduju oružje kategorije A, B i C dužni su posjedovanje prijaviti najbližoj policijskoj upravi ili policijskoj postaji zbog predaje ili onesposobljavanja.

Protiv onih koji ga predaju neće se pokretati ni prekršajni ni kazneni postupci ukoliko oružje predaju prije poduzimanja izvidnih radnji policije, odnosno početka primjene policijskih ovlasti. Građani koji žele dragovoljno predati oružje trebaju nazvati broj 192 te će policijski službenici doći na mjesto gdje se nalazi i preuzeti ga. (M. KOŠTA)


Podijeli: Facebook Twiter