Policija uvodi reda na pulske nogostupe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prema priopcenju PU Istarske na njihovoj web stranici, pracenjem stanja sigurnosti u cestovnom prometu na podrucju Pule policijski službenici susreli su se s velikim brojem nepropisno parkiranih vozila.

Uoceno je da vozaci svakodnevno krše prometne propise te nepropisno parkiraju vozila na autobusnim stajalištima, pješackim prijelazima, nogostupima i raskrižjima cime ugrožavaju ostale sudionike u prometu.

Takoder, policija je zamijetila da se u neposrednoj blizini mjesta na kojima se cine prekršaji nepropisnog zaustavljanja i parkiranja, nalaze i uredeni parkirališni prostori, koje medutim vozaci ne koriste.

Kako se navodi u priopcenju policije, nepropisnim zaustavljanjem i parkiranjem vozila stvara se niz problema u prometu. Osim što se smanjuje protocnost prometa i stvaraju nepotrebne gužve u prometu, vozaci svojim neodgovornim ponašanjem na taj nacin ugrožavaju prohodnost pješaka te predstavljaju veliku prepreku kretanju osoba s invaliditetom, osobama s malom djecom u djecjim kolicima, samoj djeci i starijim osobama.

Upravo stoga, kako bi se povecala sigurnost u cestovnom prometu, policijski službenici ce u narednom razdoblju svoju pozornost usmjeriti na sudionike u prometu koji ne poštuju prometnu signalizaciju te ce provesti preventivnu akciju, odnosno pojacano nadzirati nepropisno zaustavljanje i parkiranje vozila.

Pritom PU Istarska podsjeca na zakonske odredbe koje se odnose na nepropisno zaustavljanje i parkiranje vozila. Tako je clankom 12. stavkom 4. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano da su se sudionici u prometu dužni držati ogranicenja, zabrana i obveza izraženih pomocu prometnih znakova. Ukoliko sudionik u prometu postupa suprotno postavljanom prometnom znaku, kaznit ce se novcanom kaznom u iznosu od 500 kuna. (G. R.)


Podijeli: Facebook Twiter