Policija upozorava: Oprezno s pirotehnikom!

Petarde i ostale zapaljive igračke mogu biti opasne, posebno u u dječjim rukama (Ivo Ravlić/CROPIX)
Petarde i ostale zapaljive igračke mogu biti opasne, posebno u u dječjim rukama (Ivo Ravlić/CROPIX)

U novogodišnjoj se noći vatrometi priređuju nad mnogim gradovima, a posljednjih godina česti su i oni obiteljski, pojedinačni, popraćeni praskom raznih drugih pirotehničkih sredstava među kojima i onih opasnijih čija su prodaja i korištenje limitirani zakonom.

Naime, prodaja pirotehnike II. I III. razreda počela je 15. prosinca, no njezina uporaba dozvoljena je samo od 27. prosinca do 1. siječnja

Nestručno rukovanje pirotehničkim sredstvima često rezultira ozljeđivanjem, a upravo u cilju sprječavanja neželjenih posljedica policija od 1993., svake godine provodi akciju Mir i Dobro. Akcija je započela 14. prosinca, a završava 8. siječnja.

Na području Istre prošlogodišnji su blagdani prošli bez težih posljedica. Prilikom uporabe pirotehničkih sredstava lakše je  ozlijeđeno jedno dijete, a zabilježena su i četiri događaja s manjom materijalnom štetom. Pored toga oštećen je jedan automobila od zrna u silaznoj putanji - ispaljenog iz pištolja!

Pirotehnička sredstva, upozorava policija, nisu bezopasna i mogu izazvati ozbiljne posljedice, pogotovo kada su u dječjim rukama. Uporaba vatrenog oružja za vrijeme blagdana i inače, osim što je opasna i zakonom je zabranjena pa policija poziva građane koji posjeduju oružje da ga prilikom slavlja ne zloupotrebljavaju. Građane koji još uvijek u svojim domovima ilegalno posjeduju oružje policija poziva da ga vrate - bez sankcija. 

Kako bi se spriječile štetne posljedice, tijekom akcije 'Mir i dobro' policija će pojačano kontrolirati nedozvoljenu prodaju pirotehničkih sredstava nadzire sva prodajna mjesta u Istri. U školama se djeca upozoravaju na opasnosti uporabe pirotehničkih sredstava. Kazne za kršenje Zakona o eksplozivnim tvarima:

Za korištenje pirotehnike II. i III. razreda izvan dozvoljenog razdoblja ili ako se koriste u dozvoljenom razdoblju, ali u zatvorenim prostorijama i na prostorima gdje se okuplja veći broj osoba, za pravne i fizičke osobe kazne su od 1.000 do 5.000 kuna. (Piše Marica KOŠTA)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter