Policija u Gornjoj Maoči nije pronašla obilježja IS-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Obilježja terorističke organizacije Islamska država (IS) koja su bila istaknuta u selu Gornja Maoča kod Brčkog u sjevernoj Bosni uklonjena su prije nego što je policija u četvrtak pretražila to mjesto, a stanovnici su ustvrdili kako ih tamo nisu postavili mještani nego osobe koje su došle sa strane.

"Tijekom poduzetih aktivnosti u Gornjoj Maoči nisu zatečene istaknute zastave IS-a, a o rezultatima provedenih provjera izviješteno je Tužiteljstvo BiH", stoji u kratkom priopćenju kojega je u Sarajevu objavila Državna agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

Ranije je potvrđeno kako su istražitelji te agencije zajedno s pripadnicima policije MUP-a Federacije BiH i Tuzlanske županije poslani u Gornju Maoču nakon što su lokalni mediji prenijeli fotografije na kojima se vide istaknute zastava i druga obilježja IS-a u selu koje slovi za uporište radikalnih islamista u BiH. SIPA je objavila kako će u koordinaciji s Tužteljstvom BiH "nastaviti daljnje aktivnosti na utvrđivanju svih bitnih činjenica s ciljem rasvjetljavanja ovog događaja".

"Dnevni avaz", čiji su novinari tijekom dana bili u Gornjoj Maoči, na svojim je mrežnim stranicama prenio izjavu Edisa Bosnića, pripadnika zajednice selefija koji tamo živi, kako njihova zajednica nema ništa s isticanjem obilježja IS-a. Bosnić je ustvrdio kako su ta obilježja na jednoj napuštenoj kući postavila dvojica muškaraca koji su tamo navodno nekada živjela, no već duže vrijeme ne borave u selu. Prema tvrdnjama mještana, prazna je zapravo većina kuća u Gornjoj Maoči, no nije poznato gdje su mještani odselili. Ranije je pak potvrđeno kako je nekadašnji vođa selefija Nusret Imamović, koji je i sam živio u ovom mjestu, otišao u Siriju kako bi se tamo borio na strani terorističke organizacije Fronta al-Nusra. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter