Policija traži pet Sanaderovih Bukovaca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pet slika Vlahe Bukovca, koje su se smatrale krunom umjetnicke zbirke Sanaderovih, nije pronadeno u pretragama Sanaderovih nekretnina. Po nalogu USKOK-a MUP je za njima raspisao medunarodnu potragu.

Rijec je o Bukovcevim djelima "Šuma u Fontainebleauu", "Portret gospode Mounier", "Mala markiza", "Opravljanje mreže" i "Zavist ubija pravednost". Tih pet ulja na platnu procjenjuje se na 230 tisuca eura, a unatoc tome što su mediji nagadali da su ta djela pronadena prilikom zapljene Sanaderovih umjetnina, izgleda da su ipak nestala.

Sanader je postao poznat kao kolekcionar djela Vlahe Bukovca kad je pocetkom 2009. godine pristao Bukovcevu sliku "Opravljanje mreže" izložiti na haaškoj izložbi hrvatskog slikara. Navodno je tada ustupio još cetiri Bukovceva djela.

No, na izložbi je tek "Opravljanje mreže" potpisano kao dio kolekcije obitelji Sanader. Slike su navodno vracene obitelji krajem prošle godine, ali u pretragama Sanaderovih nekretnina nisu pronadene.

Nakon otvaranja istrage protiv Ive Sanadera, policija je po nalogu USKOK-a pretražila njegov dom u Kozarcevoj ulici 21. Tom prilikom su sve umjetnine uredno fotografirane i evidentirane. Uz pomoc strucnjaka procijenjeno je da Sanaderova zbirka vrijedi oko 6,5 milijuna kuna te je USKOK zatražio privremeno oduzimanje, da bi se država mogla naplatiti za štetu koja mu se inkriminira u istrazi izvlacenja novca iz Fimi-medije.

Umjetnine Sanaderovih deponirane su u Muzeju suvremene umjetnosti, a USKOK je tražio i da se utvrdi njihova autenticnost. Sanaderu, clanovima njegove uže obitelji i njegovoj tazbini privremeno su blokirane nekretnine i pokretnine vrijedne barem 25 milijuna kuna.


Podijeli: Facebook Twiter