Policija traga za paliteljem zastave EU-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Policija traga za osobom koja je na sinocnjem zagrebackom protuvladinu prosvjedu zapalila zastavu Europske unije, za što je zakonom predvidena kazna od tri mjeseca do tri godine zatvora.

Zagrebacka policija danas je izvijestila da pokušava utvrditi tko je od prosvjednika sinoc zapalio zastavu Europske unije kod središnjice SDP-a na Iblerovu trgu jer je rijec o kaznenom djelu povrjede ugleda strane države i medunarodne organizacije za koje je predvidena kazna od tri mjeseca do tri godine zatvora.

Naime, kaznenim zakonom je zabranjeno ruglu, preziru ili grubom omalovažavanju izvrgnuti, medu ostalim, Ujedinjene narode, Medunarodni crveni križ ili drugu priznatu medunarodnu organizaciju ili njihove najviše predstavnike.

Zakonom je propisano da se kazneni postupak protiv pocinitelja toga kaznenog djela poduzima na temelju odobrenja državnog odvjetnika koji takvo odobrenje može izdati nakon pribavljena pristanka države, medunarodne organizacije ili osobe protiv koje je pocinjeno kazneno djelo.

Prosvjednici su sinoc spalili i zastave HDZ-a i SDP-a, no u tom slucaju nije rijec o kaznenom djelu, vec bi se to, objašnjavaju u policiji, moglo smatrati prekršajem protiv javnog reda i mira.

Policija je izvijestila da je sinocnji prosvjed prošao bez izgreda te da je priveden samo 20-godišnji prosvjednik kod kojega je pronadeno "sredstvo pogodno za napad" - keramicka plocica. Policija procjenjuje da je na prosvjedu bilo oko 600 osoba.


Podijeli: Facebook Twiter