Policija traga za opasnim drogama iz Kine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Policijske agencije iz Federacije BiH i Republike Srpske tragaju za novim, vrlo opasnim sintetickim drogama podrijetlom iz Kine koje su stigle na tržište BiH, objavila je u utorak internetska publikacija Centar za istraživacko novinarstvo (CIN) pozivajuci se na službene policijske izvore.

Nacelnik policije Republike Srpske (RS) Gojko Vasic rekao je da je policija nedavno dobila informaciju da je kriminalcima u RS-u ponudena prodaja 100 kilograma novih vrsta droga. Ponudeno je da se trgovina obavi na granici s Hrvatskom, ali policija dosad nije zabilježila da se to dogodilo.

Dodao je da se na tržištu nalaze razne vrste droga podrijetlom iz Kine, no policija nije uspjela zaplijeniti vece kolicine. Prema Vasicevom opisu neke od njih su prepoznatljive po egzoticnom mirisu koji daje bogatu aromu. Pojasnio je i da su nove droge, koje su jeftinije od uobicajenih, uglavnom prodaju preko interneta.

Jedna od novih vrsta droge je 'magicni zmaj'. Nacelnik Jedinice za organizirani kriminal MUP-a RS-a Siniša Kostreševic rekao je da se mješavine prodaju kao egzoticni mirisi koje sadrže kanabinoide kao psihoaktivne supstance dobijene iz kanabisa ili indijske konoplje. Te supstance stvaraju ovisnost a, po njegovim rijecima, korisnicima tih droga stradaju unutarnji organi jer egzoticno bilje sadrži ekstrakte otrova.

Na podrucju Federacije do sada nije zaplijenjena neka od novih droga. Nacelnik Odjela za borbu protiv zloupotrebe droga u Upravi Federalne policije Ivan Trezner rekao je CIN-u da postoje informacije o pojavi novih narkotika, ali do sada nije bilo zapljena. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter