Policija se pita gdje je nestalo 2,2 milijuna kuna?

Uljara San Lorenzo kupljena je 2012. godine (Arhiva)
Uljara San Lorenzo kupljena je 2012. godine (Arhiva)

Nakon "izvida" započetih još u ožujku 2013. godine, nekoliko dana prije izbora objavljeno je da je Služba gospodarskog kriminaliteta Policijske uprave istarske dovršila krivično istraživanje i utvrdila sumnju da je prilikom kupnje uljare San Lorenzo u Vodnjanu počinjeno kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, za što se terete županijska tvrtka AZRRI i njen tadašnji direktor Graciano Prekalj (imena se u policijskom priopćenju ne spominju).

Počinjeno kazneno djelo se opisuje kao "povreda dužnosti zaštite tuđih imovinskih interesa koja se temelji na zakonu", a način počinjenja je činjenica da je zgrada vodnjanske uljare plaćena 2,2 milijuna kuna više nego što vrijedi, čime je vodnjanskoj tvrtki koja je prodavala uljaru "pribavljena protupravna imovinska korist", a AZRRI-ju kao kupcu pričinjena je šteta u istom iznosu.

Nepravilnosti neka dokažu službe

U vrijeme kada je AZRRI, uz potporu županijskih tijela koja su tu kupnju i dogovorenu cijenu blagoslovila svojim odlukama, 2012. godine kupovao novoizgrađenu, ali nikad profunkcioniralu vodnjansku uljaru s namjerom da ju pusti u pogon radi uslužne prerade maslina za druge poljoprivrednike iz okolice i oko uljare postupno organizira županijski razvojni centar za maslinarstvo, direktor ove županijske agencije bio je Graciano Prekalj.

Kad smo ga zamolili za izjavu o aktualnom podizanju kaznene prijave za tu kupovinu, rekao nam je da je o policijskom priopćenju pročitao u novinama, i da do okončanja postupka neće davati nikakve izjave o slučaju.

- Od službi koje provode postupak, od policije ili DORH-a, očekujem da će mi se netko neposredno obratiti, jer sam o kaznenoj prijavi i o činjenici da sam okrivljen, saznao iz novina, kazao je Prekalj.

Postupak, naime, može imati tri moguća ishoda: nakon što je policija podnijela kaznenu prijavu državnom odvjetništvu, DORH može prijavu prihvatiti i na osnovu nje podignuti optužnicu; može prijavu nakon što ju je proučio - odbaciti; a može prije nego donese jednu od navedene dvije moguće odluke zatražiti dodatna pojašnjenja.

Ni pročelnik županijskog Odjela za poljoprivredu Milan Antolović nije bio glagoljiviji.

- Županijska skupština donijela odluku o kupnji uljare, i sve drugo je za mene suvišni komentar. Ako je bilo nepravilnosti, utvrdit će i dokazati nadležne službe, a ja u to ne bih ulazio, kazao je.

Za izjavu smo zamolili i sadašnjeg direktora AZRRI-ja Igora Merlića, koji nam je rado ispričao sve detalje o današnjem funkcioniranju vodnjanske uljare i o dinamici kojim AZRRI za nju otplaćuje svoje kredite, ali o samoj kupnji uljare kaže da ne može govoriti jer on je u AZRRI-ju tek od 1. travnja 2015. godine kao vršitelj dužnosti predsjednika uprave, odnosno od 1. veljače 2016. godine kao predsjednik uprave. Sve što je povezano s tom uljarom on je kao direktor AZRRI-ja dobio u nasljeđe od prethodnika. (Davor ŠIŠOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter