Policija s ribarima o ribarenju, a ne granici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarska policija nije ispitivala hrvatske ribare o kondominiju, niti je bilo rijeci o granicnom prijeporu, vec se razgovaralo o problematici ribarenja u Savudrijskoj vali, rekao nam je u cetvrtak nacelnik Operativno komunikacijskog centra Policijske uprave istarske Marko Petkovic. Naime, istarski ribari požalili su se da ih policija poziva na razgovore tijekom kojih se traži njihovo mišljenje o kondominiju u Savudrijskoj vali, ispituje se njihov stav od dogovoru Kosor-Pahor te ispipava eventualna reakcija na bliske susrete sa slovenskim ribaricama.

"Rijec je o uobicajenim aktivnostima naših policijskih djelatnika koji su s ribarima u stalnom kontaktu. Tako smo i sada s njima razgovarali o ribarenju bez ikakvih politickih konotacija", objašnjava Petkovic i dodaje da hrvatska pomorska policija svakodnevno evidentira i hrvatske ribarice, ali i uplovljavanje Slovenaca u hrvatske teritorijalne vode. "I jucer smo imali jedan takav slucaj. Slovenska ribarica primijecena je pola nauticke milje u našim vodama, a nakon sat vremena otplovila je prema slovenskom moru", kaže Petkovic. Prema njegovim rijecima, hrvatski ribari koji love u Savudrijskoj vali nisu formalno pozivani na obavijesne razgovore.

"To se može uciniti samo pisanim putem, i eventualno usmeno, no samo u iznimnim slucajevima. Ribara Danila Latina kontaktirao je policijski službenik pomorske policije usmeno i dogovorili su razgovor. Latin nam, naime, cesto prijavljuje razne štete, a isto je i s Danieleom Kolecom, koji se žali na oštecenja svog uzgajališta školjki", pojašnjava Petkovic i istice da razgovori o problematici morske granice sa Slovenijom nisu dio policijskog posla. Na pitanje hoce li se nastaviti pozivanje ribara u sjedište PU istarske, Petkovic je ponovio da nisu u pitanju bili formalni pozivi te da ce se kontakti i razmjena informacija s ribarima nastaviti.

Savudrijski ribar Danilo Latin, medutim, objašnjenje PU istarske odbacuje, ostajuci pri svojim tvrdnjama da ga je djelatnik pomorske policije ispitivao o dogovoru Kosor-Pahor te o mogucem rješenju granicnog spora, kao i o mogucoj reakciji savudrijskih i umaških ribara na rješenje granicnog spora sa Slovenijom. A to ce rješenje, uvjeren je slovenski premijer Borut Pahor, biti povoljno za Sloveniju, kao što je i povoljan buduci arbitražni sporazum i dogovor što ga je postigao s Kosor. Detalje arbitražnog sporazuma, medutim, Pahor planira otkriti javnosti tek nakon što ga prihvate parlamenti dviju država. "Ne bih davao ruku u vatru za sporazum kad ne bih bio uvjeren da je on za Sloveniju dobar", kazao je jucer Pahor istaknuvši da on snosi najvecu odgovornost za sporazum, za koji nije uspio pridobiti opoziciju.


Podijeli: Facebook Twiter