Policija s Požana seli na slovensku stranu

Granična kontrola obavljat će se na samo jednom prijelazu (M. ANGELINI)
Granična kontrola obavljat će se na samo jednom prijelazu (M. ANGELINI)

Pjenušcem su na graničnom prijelazu Požane točno u ponoć 1. srpnja hrvatski i slovenski policajci zajednički nazdravili ulasku Hrvatske u Europsku uniju, a sada bi na tom dijelu granice ponovo moglo poteći ovo pjenušavo piće.

Nepunih šest mjeseci nakon ulaska u europsku obitelj, na graničnom prijelazu Požane - Sočerga uvodi se zajednička kontrola. Sredinom idućeg tjedna hrvatski granični policajci pridružit će se slovenskim kolegama na Sočergi pa će putnici do Slovenije prolaziti jednu, umjesto dvije granične kontrole.

Ulaskom Hrvatske u EU na pojedinim je prijelazima odmah uvedena jedna granična kontrola, a sada im se pridružuje i granični prijelaz Požane - Sočerga.

 Zajedničkom graničnom kontrolom hrvatske i slovenske policije, na jednom mjestu i s jednim zaustavljanjem - tzv. one stop control - nastoji se olakšati protok prometa između dvije države koje dijeli schengenska granica.

Neovisno o tome što je Hrvatska postala članicom EU-a, državna granica između Hrvatske i Slovenije ostaje vanjskom granicom šengenskog prostora, koju se može prelaziti isključivo na graničnim prijelazima i u vrijeme utvrđenog radnog vremena graničnog prijelaza. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter